Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Kola, Kola, Cola nitida

Kola, Kola, Cola nitida

Kola, Kola, Cola nitida
Familyası: Kolagillerden, Sterkuliengewächse, Streculiaceae
Drugları: Kolatohumları: Colae Semen

Kolameyvesinin tohumlari öğütülerek, çay, tentür ve natürelilaç yapımında kulanılır.

Giriş: Vatanı Batıafrikanın sahilşeridindeki ülkelerden, Nigerya,Togo, Gana, Fildişisahili ve Kamerun gibi ülkelerde yetişmektedir. Kolanın tohumu köleticareti yapıldığı asırlarda köleler tarafindan orta ve güney Amarikaya vede Asyadan, Hindistan ve Endonezya adalarına kadar geniş bir alana kadar yayılmıştır. Kolagillerin bilinen 200 türü mevcuttur, fakat iki türü Koka kola yapımında kulanılır, diğer türler ise pek kulanılmaz. Bu iki kolaya: Büyük kolaağacı: Cola nitida ve kücük kolaağacı: Cola acaminatayı sayabiliriz.

Botanik: Kolaağacı 8-25m boyunda, kahverenğimsi kırmızı kabuklu geriden Atkestanesi ağacını andırır bir görünümündedir. Yapraklari 15-30sm uzunluğunda 7-13sm eninde koyuyeşilrenkte, kenarları bütün, eliptik şeklinde, ortada anabir damar ve ondan sağlı sollu yay şeklinde uzanan yan damarlardan oluşur. Çiçekleri gövdede veya yaşlı dallar üzerinde üzüm salkımı gibi bir arada topluca bulunur ve taçyaprakları yıldız şeklinde beş eliptik parça`dan oluşur. Meyveleri 4-5 adat bir sapta geri doğru kıvrık eliptik şeklinde, her meyvede 3-6 Tohum bulunur ve tohumlari 3-4sm uzunluğunda 2-3sm eninde kırmızı kabuklu ve kabukları soyulur ise bayaz renkte atkestanesi şeklinde veya basıktır.

Yetşitirilmesi: Tropik ülkelerde yetişmesi nedeni ile Türkiyede yetişmesi mümkün değildir ve ancak botanik bahçelerde yetişebilir.

Hasatzamanı: Kolameyvelerinden tohumların çakarıldıktan sonra ya kısa bir süre kaynatılır veya üzerine Alkol dökülerek birleşimindeki enzim zarasız halle getirilir. Kolanın birleşimindeki catechin ve coffein birlikte bulunur ve zamanla enzim buların yapısının parçalanıp ayrılmasını sağlar. Şayet kaynatılır veya kızgın alkol ile haşlanır ise enzim`in yapısı bozulduğundan parçalanma durur.

Kulanılması: Yantesirinin büyük olması nedeniye kuanılmaması daha uygundur.

Çay: Kolatozundan 1-2 gram demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynarsu ilaveedilir ve 5-10 dakika bekledikten sonra süzülerek içilir.

Yantesiri: Kolatozu, ekstresi veya natürel ilaçlarının uyuyamama aşırı heycanlanma,sinirsel huzursuzluk ve aşırı kulanıldığında miderahatsızlığına sebepolabilir. Koka kola (Coca cola) uzun süre içilince kemikerimesi, kemikteki kalsiyum oranın düşmesi nedeniyle hafif zorlanmalarda kırılğanolması, bayanların hamile olmalarını önlyici etkiye sahip olabileceği, aşırı şeker içermesi nedeniyle zamanla pankreas zafiyetine vede neticede şekerehastalığına yakalanma rizikosunu artırabileceği yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır. Ayrıca Koka kolanin (Coca cola) aşırı alınması halinde: Ellerterlemesi, keyifsizlik, başağrısı, kalpçarpıntısı, korku, depresyon, yorğunluk ve konsantrasyon zafiyetine sebep olabilir.

Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.