Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel / Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon sık rastlanan hastalıklardandır. Genel kabule gö­re, 50 yaşın altındakilerde küçük tansiyon (diastolik) ısrarla 9′un, 50 yaş üzerindekilerde 10′un üzerinde ise yüksek tansiyondan söz edilebilir. Hipertansiyonlu hastalara şunlar tavsiye edilir:
 Kan basıncı bilinmeli ve düzenli takip edilmelidir.
 Fazla kilolardan kurtulmalıdır.
 Pişirme ve yeme esnasında fazla tuzdan kaçınmalıdır.
 Doymuş yağ (margarin, yağlı et) değil, doymamış yağ (zey­tinyağı, soya yağı, ayçiçek yağı) tercih edilmelidir.
 Sigaradan uzak durmalıdır.
 Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmelidir.
 Süt, peynir ve yoğurdun yağsız olanı tercih edilmelidir.
 Üzüm, armut, şeftali, kayısı, çilek, portakal, mandalina, nar, elma, erik, kiraz, limon, hurma gibi meyveler ve taze meyve suları alınmalıdır.
 Günümüzün vazgeçilmez hasta­lık kaynağı olan strese dikkat edilmelidir. Gereğinde uzman­lardan yardım istenmelidir.

Gerçekten daha öncekine göre hiper­tansiyonun 20′li 30′lu yaş gruplarında görülmeye başlanması daha çok stresin yaygınlaşmasına bağlanmaktadır. Yoğun iş, geçim zorluğu, ailevî problemler hep risk faktörleridir.

Hipertansiyonlu hastalar, et olarak balık eti ve derisi alınmış tavuk eti seçilmeli, yağlı etlerden uzak durmalıdır.

Dikkatinizi çekebilir

Depresyona Karşı Besinler

Depresyona Karşı Besinler

Mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin’ yediğimiz besinleri yakından ilgilendirir. Beyin serotonin üretmek için triptofan kullanır. ...

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.