Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Hazımsızlık Belirtileri

Hazımsızlık Belirtileri

Özellikle içinde bulunduğumuz modern çağda, hazımsızlık son derece yaygın bir şikayettir. Stresle beraber gittikçe doğal ve sağlıklı olmaktan uzaklaşan beslenme biçimlerinin hazımsızlığın daha sık görülmesine neden olduğu söylenebilir. Hazımsızlık şikayeti ile hekime müracaatlduğunda ‘dispepsi‘ sözcüğü gündeme gelebilir ki bu durum endişeye yol açmamalıdır. Dispepsi hazımsızlığın tıp dilindeki adıdır. Hazımsızlığın kendisi bir hastalık değildir yalnız her zaman olmasa da, bir rahatsızlığın habercisi olarak ortaya çıktığı durumlar olabilir.

Hazımsızlığın ana belirtisi üst karında ağrı veya rahatsızlık hissidir. Hazımsızlık çekenlerde karın ağrısıyla beraber çoğu kez göğüs kemiği arkasında mide ekşimesi de denilen, bir yanma hissi oluşur. Ancak mide ekşimesi ve hazımsızlik iki farklı durumdur. Mide ekşimesi aslında midede kalması gereken asitlerin, yeniden yemek borusuna tırmanmasıyla oluşur.

Hazımsızlıkta belirtiler genelde bir şeyler yeyip içtikten kısa süre sonra oluşur ancak hazımsızlik belirtilerinin yemekten hemen sonra değil de daha geç biçimde meydana gelmesi de mümkün olabilir.

Hazımsızlık çoğu kez yaşam şeklindeki çeşitli alışkanlıkların sonucu ortaya çıkar. Yağlı gıdalar tüketmek, sigara içmek, alkol tüketimi, çok fazla kafeinli içecek içmek veya hızlı yemek yemek gibi alışkanlıklardır bunlar. Bazen kullanılan ilaçların da sindirim üzerinde hazımsızlik gibi bir yan etkisi olabilir.

Kullandığınız ilacın veya ilaçların hazımsızlığa neden olduğunu düşünülüyorsa, hekime danışılmalıdır. Doktor bu ilaçların yerine muadillerini önerebilir yalnız hastalar kendi kendilerine ilacı bırakmamalı veya ilaç değiştirmemelidir.

Öte yandan daha az rastlansa da ülser, kabızlık, reflü, pankreatit gibi sindirim ile ilgili diğer rahatsızlıkların da hazımsızlığa neden olduğu görülebilir. Başka bir rahatsızlığın söz konusu olduğu durumlarda hazımsızlığın yanı sıra diğer belirtiler de olabilir. Makalemizin devamında hangi durumlarda hazımsızlık şikayetinin hekim denetimi gerektirebileceğini bulabilirsiniz.

Hazımsızlık problemu olan kişilerde aşağıda sıralanan şu belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Yemek sırasında, birkaç lokmadan sonra bile hemen tokluk hissedilmesi, doluluk hissi sebebiyle yemeğin yarıda kesilmesi
  • Yemek sonrasında rahatsızlık verecek kadar midenin dolu hissedilmesi, doluluk hissinin uzun süre devam etmesi
  • Geğirme ve gaz çıkarma
  • Midedeki yiyeceklerin veya sıvıların ağza gelmesi
  • Şişkinlik
  • Bulantı
  • Kusma
  • Ağızda asitli bir tat
  • Karnın guruldaması
  • Midede veya üst karında, göbeğin üst kısmında yanma hissi
  • Göbekte ağrı

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.