Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX

Grip

Grip, viral bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında bulaşma oranı oldukça yüksektir. Çünkü kapalı alanlarda yaşıyor olmak ve kış aylarında bağışıklık sisteminin düşük olması nedeniyle gribe yatkınlık gözlenmektedir. Grip oldukça tehlikeli komplikasyonları olan ve hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi ve önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Böyle korkutucu sonuçlar doğurabilen bu hastalık, halk arasında ise, soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır.

Belirtileri: Gribe neden olan virüslerdir. Bu virüsler, solunum yoluyla temasla vücutta hastalığa dönüşür. Sistemik belirtiler oluşsa da, öncelikle üst solunum yolları enfeksiyonuyla karşımıza çıkar. Gribe yakalanan kişilerde, ateşin eşlik ettiği çok şiddetli  kas ağrıları, eklem ağrıları, kol ve bacaklarda ağrı, halsizlik, burun akıntısı, kırgınlık, bitkinlik, baş ağrısı, kuru öksürük, hapşırma gibi belirtiler görülmektedir.

Gripten korunmanın başlıca yolları : Virüs; öksürük, hapşırma, öpüşme ve tokalaşma yoluyla yayılır ve bulaşır. Bu nedenle, vücut direncinin düşmesini engellemek, kapalı alanlardan uzak durmak, gripli olan kişilerle yakın temastan kaçınmak, bol sıvı tüketmek, taze sebze ve meyve tüketmek ,  vitamin desteği almak, antioksidan içerikli besinler tüketmek, dengeli beslenmek,  karbonhidrattan fakir beslenmek, bol lifli gıdaları tüketmek, gribe yakalanmış kişilerle  ortak eşya kullanımından kaçınmak, elleri bol bol yıkamak  gerekmektedir.

Tedavi: Grip, viral bir enfeksiyon olduğu için bilinen bir tedavisi yoktur. Antibiyotik tedavisine yer verilmez. Ancak virüslere yönelik antiviral ilaçlar kullanılır. Yaklaşık olarak,  1 hafta içinde hastalık kendiliğinden geçer. Hekime gitmek ve istirahat etmek oldukça faydalı olacaktır. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, hastada oluşan halsizlik ve kırgınlığın giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Bol sıvı tüketilmesiyle viral enfeksiyonların rahatça dışarı atılması sağlanarak, iyileşme süreci hızlandırılır. Dünya Sağlık Örgütü, Grip aşısının kış mevsiminin başında ve grip enfeksiyonuna yakalanmadan  olması gerektiğini şiddetle öneriyor. Ayrıca, viral grip enfeksiyonu geçiren kişiler, hastalığın tamamen geçmesinin ardından grip aşısı olabilirler. Grip aşısını kullanması gereken grup ise şöyle sıralanabilir. Kronik akciğer hastalığı, kronik kalp ve damar hastalığı,  bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, şeker hastalıkları, kan hastalıkları olan ve 65 yaş üstü kişilerin düzenli aşı olması gereklidir. Bu arada, sağlıklı kişilerinde her sene grip aşısını tekrarlaması gerekir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.