Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Atkuyruğu Otu (Equisetum)

Atkuyruğu Otu (Equisetum)

         

         Atkuyruğu otu, atkuyruğugiller familyasından olan şifalı bitkilerden biridir. Hava durumlarına son derece dayanıklı olan bitki, yıl boyunca taze kalabilmektedir. Oldukça fazla türleri olan atkuyruğu, yaşayan fosil olarak nitelendirilir. Ülkemizde yedi kadar türü yetişmektedir. Halk arasında, çayır atkuyruğu, temizleme kamışı, tilkikuyruğu, zemberek otu, kırk kilit otu, çam otu, katırkuyruğu olarak ta isimlendirilir. Atkuyruğu nemin fazla olduğu yerlerde yetişmeye uygundur. Kuru bölgelerde yetişmiş olsa da filizlenip büyümesi azalır. Daha çok nehirler, göller, dere kenarları, ormanlık alanlar, bataklıklar yetiştiği görülür. Bol yağmur alan topraklar meskenidir. Çok eski yıllardan beri idrar söktürücü olarak kullanılan bu şifalı bitki, özellikle atların öksürüğü için kullanılmıştır.

         Atkuyruğu doğada benzeri olmayan şifalı bir bitkidir. Bilinçli kullanılması gereken, faydası sayılamayacak kadar çok eşsiz bir doğa nimetidir.

Atkuyruğu Faydaları

  • Kanamayı ve kan kusmayı durdurma özelliği oldukça etkilidir.
  • Ağır börek ve mesane hastalıklarında etkilidir.
  • Taş ve kum döktürmede faydalıdır.
  • Kramplara karşı oldukça faydalıdır.
  • Görme bozukluklarında dahi kullanılması etkilidir.
  • Eski yaraların iyileşmesi, kanserli bölgenin temizlenmesi ve çıbanlarda çok faydalıdır.
  • Kronik bronşit ve akciğer tüberkülozunun tedavisinde tamamlayıcı etkisi vardır.
  • Vücudun sıvıyı atamamasında bazen ilaçlardan fazla etki sağlar.

İçeriğinde oldukça fazla silis olması, şifalı özelliğini arttırmakta, aynı zamanda metal eşyalar üzerinde cila olarak ta kullanılmaktadır. Bataklık alanlarda, balçıkta yetişen cinsleri en şifalı türleridir. Taze iken zehirli olma ihtimali fazladır. Kurutma işlemi zehir etkisini ortadan kaldırmaz, fakat dikkatli olarak bir uzman yardımıyla kullanılırsa bitkisel tedavi alanında oldukça fayda sağlar. Özellikle Mayıs, Haziran aylarında yeşil iken saplarından kesilerek, gölgede kurutulur. Her bitki gibi kapalı olarak saklanır.

Kullanımı atkuyruğu çayı yapılarak ve haricen lapa şeklinde olur. Ayrıca buharına oturma banyoları yapılarak, kan dolaşımını düzenlemesi sebebiyle görme bozukluklarına, safra kesesi, karaciğer bozuklukları ve kalbin çalışmasına etkisi olan bir bitkidir. Böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin, sinir hastalıklarına yakalanma ihtimali oldukça yüksek olmaktadır. Atkuyruğu oturma banyoları onlar içinde önerilebilecek en iyi tedavi yollarından biridir.

 

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.