Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Mide Üşütmesi Belirtileri

Mide Üşütmesi Belirtileri

Mide Üşütmesi Belirtileri,Her ne kadar hastalıklar kış aylarına mahsusmuş gibi düşünülse de insan vücudu yaz kış demeden virüs, parazit veya bakterilerin saldırısına açık durumdadır.

Midenizin grip olduğunu daha önce duymadıysanız işte size bir ilk! Sık sık karşılaşılan ve toplum arasında mide üşütmesi olarak bilinen bir hastalık olan gastroenterit, bir anlamda midenin grip olması durumudur.

Hemen herkesi etkileyebilen bu hastalık bulaşıcı özellik taşımaktadır, bu nedenden dolayı de önce kaynağı belirlenmeli, dikkatli olunmalı ve tedavi yolları en hızlıca denenmelidir. Yoksa ucu dehidrasyona* kadar dayanabilir.

Mide Üşütmesi Nedenleri Nelerdir?
1) Mide üşütmesinin birinci sebebi fazla soğuk yiyecek veya içeceklerin tüketilmesidir. Vücudun alışık olduğu belli bir ısısı vardır. Bu ısıdan farklı olarak fazla soğuk yiyeceklerin mideye ani girişi mideyi şoka uğratır. Bu durum ise mide üşütmesine neden olur.

2) Hastalığın oluş nedenleri arasında tüketim tarihi geçmiş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi bulunmaktadır. Tüketim tarihi geçmiş hatta bu tarihin yakın olduğu yiyecekler içlerinde hemen virüs ve bakteri üretmeye başlar. Bunun sonucu olarak ilk aşamada mide daha sonra da bağırsaklar olumsuz biçimde etkilenir.

3) Hastalığın diğer bir sebebi de bedenin direnç kaybetmesidir. Direncini kaybetmiş bir vücut hastalıklara açıktır. Mide de hastalıklardan en basit etkilenen organ olarak bu hastalığa çabucak yakalanır.

Vücudun direnç kaybetmesi sonunda virüs ve bakteriler saldırıya geçerek mideyi hasta eder. Bu hastalığa neden olan en yaygın virüs “norovirüs ve rota” virüsüdür.

Norovirüs

Bu virüs daha öncelerden “Norwalk-like virus” adıyla anılan bir virüs grubunun üyesidir. Virüsün yol açtığı enfeksiyon bilhassa mide ve bağırsakları etkileyerek “mide gribi” veya “mide üşütmesi” denen olumsuzluğa zemin hazırlamaktadır.

Norovirüs bulaşma konusu ile ilgili belirli bir yaş grubunu etkilemez. Herkese bulaşma riski vardır. Üstelik bir kişinin hayatı boyunca çoğu kez yaşayıp atlatacağı bir durum olarak yeniden eder. Bununla beraber öncelikli olarak büyük çocukları ve erişkinleri etkisini altına almaktadır.

4) Bazı mideler laktoza ve bundan dolayı laktoz içeren besinlere karşı duyarlıdır. Fazla laktoz tüketimi mide üşütmesinin nedenleri arasında sayılabilir.

Laktoz nedir?

Sütün içindeki süt şekerine verilen ada “laktoz” adı verilir. Bu madde sütün en önemli karbonhidratıdır. Aynı zamanda sütün aRomasında belirleyici rol oynamaktadır. Bu madde suda ağır çözünebilme özelliği gösterdiği için dilin üzerinde kumumsu bir etki yaratmaktadır. Glikozdan ve galaktozdan oluşan bir disakkarit olan laktoz, inek sütünde ortalama % 4.5 civarındayken anne sütünde % 7.1 civarında bulunmaktadır. Koyun sütünde de % 4.6, keçi sütünde ise % 4.0 dşayetindedir.

Mide Üşütmesinin Belirtileri Nelerdir?

Mide üşütmesi olarak bilinen gastroenteritin gözlemlenen en yaygın belirtisi mide yanmasıdır. Mide yanması aslında mide asidinin yemek borusuna doğru kaçamak yapması sonucunda yemek borusundan başlayıp gırtlağa doğru hissedilen yoğun bir ekşime durumudur. Özellikle virüslerin mide üzerinde oluşturduğu etkiyle mide yanması hissi ortaya çıkar.

Mide yanmasının varlığı, birlikteinde mideden ağza doğru ekşimsi veya acımsı suların gelmesini de doğurur. Genelde bu hastalıkta iki belirti de birbirini tamamlar. Yani birinin olması, diğerinin de olması anlamına gelir.

Mide üşütmesinde ortaya çıkan bir diğer şikayet de yoğun olarak hissedilen karın ağrılarıdır. Sadece karın bölgesini değil bunun yanı sıra kasık bölgesini de saran bir ağrı hissedilir. Genelde şiddetli ve katlanılamaz bir ağrı olarak tarif edilir.

Herkeste ortak olarak gözlenen bir durum olmamakla beraber çoğu hastada mide bulantısını takip eden kusma talebi oluşmaktadır.

Mide üşütmesi, adından anlaşıldığı üzere direkt midey ile ilgili bir hastalıktır ve mide bu hastalıktan olumsuz etkilenmektedir. Mide, yenen yiyecekler sebebiyle rahatsızlık duyduğundan kişide yoğun bir iştahsızlık kendini gösterir. Yemek yeme talebi tamamıyla ortadan kalkar, hasta tüm gün ağzına lokma koymak istemez.

İştahsızlık birlikteinde kendiliğinden halsizliği getirir. Çünkü yemek yiyemeyen insan yeterli enerjiden mahrum kalır ve halsizleşerek bitkin düşer.

Mide bölgesinde kramplar, her hastada gözlenmemekle birlikte genel bir belirti olarak kabul edilmektedir.

Nedeni tam anlamıyla bilinmemekle beraber ağız kokusu da mide üşütmesinin belirtileri arasında bulunmaktadır. Bunun sebebi mide yanmasından kaynaklı mide kaynaması ve ağza acı suların gelmesi olabileceği gibi iştahsızlıktan kaynaklı uzun saatler boyu yemek yiyememek de olabilir.

Mide üşütmesinde mide ve bağırsaklar olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle mide üşütmesinin ileri aşamasında hastada ishal durumu da gözlemlenir.

Mide üşütmesi kolay gibi görünen yalnız kesinlikle tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır. Hastalığın uzun sürmesi halinde dehidrasyon

Dehidrasyon Nedir?

Dehidrasyon, bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi anlamına gelmektedir. Vücudumuz işleyişini tam anlamıyla yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Eğer vücut, aldığı sudan daha çoksını kaybeder ve bu kaybı yerine koyamazsa dehidrasyon durumu ortaya çıkar.

Dehidrasyon Belirtileri Nelerdir?

  • Çok fazla susama, su içme talebi
  • İdrarın çok koyu renkte olması, çok nadir olarak idrar yapma veya ileri boyutlarda idrar yapamama
  • Göz kapaklarının çökük bir görüntü alması
  • Kalp atışlarında ciddi bir yavaşlamanın oluşması
  • İleri boyutlarda sanrılar görme, anlamsız şeyler söyleme, sayıklama

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.