Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Kudret narının faydaları nelerdir?

Kudret narının faydaları nelerdir?

Kudret narının meyve ve yaprakları, demir, kalsiyum, fosfor ve B vitamini gibi mineral ve vitaminler bakımından zengin…

Batı ülkelerinde, “acı kavun”, “Afrika hıyarı”, “balsam armudu” olarak da bilinen, Türkiye’nin pek çok bölgesinde Hıdırellez sabahında iki rekat namaz kılınıp dua edildikten sonra ekilen kudret narının, diyabet, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, bazı cilt sorunları, viral enfeksiyonlar, yara ve yanıklar gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor.

Balıkesir’in Marmara ilçesinde (Marmara Adası) yaygın olarak üretilen ve Avşa Adası başta olmak üzere bölgeye gelen turistlerden yoğun talep gören kudret narını yıllardır yetiştirip satan çiftçilerden Avniye Savran, kudret narının, giderek daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.

Savran, tane olarak iriliğine göre 3-5 liradan satılan kudret narını, Marmara’nın özel zeytinyağlarıyla karıştırıp da pazarladıklarını ifade ederek, bu şekilde kavanozlarda hazırlananların yağların özellikle dış yara ve yanıklara karşı çok iyi geldiğini anlattı.

Üreticilerden Gülizar Ateş ise temmuz ayında toplanmaya başlanan kudret narının ekim sonuna kadar meyve verdiğini dile getirerek, bu dönemde çekirdeklerini aldıklarını ve Hıdırellez gününe kadar sakladıklarını bildirdi.

Ateş, şunları söyledi: “Özellikle ülser hastaları, bu meyveye ilgi gösteriyor. Birçok yakınım, bu meyveyle iyileşti. Tazesi ya da bayatı olmuyor. Kavanoz içinde zeytinyağıyla karıştırıldığında 10 yıl bile bozulmadan saklanabiliyor. Kavanozlarda olanları da en küçüğü 5 liradan, büyükleri 150 liraya kadar çıkıyor. Meyve yeşil iken üzerine sarı renk düşünce koparıyoruz. Sarılığı artınca satıyoruz ya da kavanozlara işliyoruz. Her derde deva bir meyve.”

KUDRET NARI BİRÇOK ÜLKEDE İLAÇ NİYETİNE KULLANILIYOR

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli Dr. Nevzat Konar, kudret narının genellikle tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya ve Karayip Adaları’nda doğal olarak bulunduğunu, Güney Amerika ve Uzakdoğu’da ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirildiğini ifade etti.
Kudret narının meyve ve yapraklarının, demir, kalsiyum, fosfor ve B vitamini gibi mineral ve vitaminler bakımından zengin olduğunu belirten Konar, özellikle Filipinler’de şifalı olduğuna inanılarak oldukça fazla üretildiğini anlattı.

“MEME KANSERİNE DE İYİ GELİYOR”

Filipinler’de yerel adı “Ampalaya” olan bu bitkinin, batı ülkelerinde, “acı kavun”, “acı kabak”, “Afrika hıyarı”, “balsam armudu” olarak bilindiğini vurgulayan Konar, şunları kaydetti:
“Brezilya’da, tümörlerde, yaralarda, romatizmada, sıtmada, adet problemlerinde, şeker hastalığında, ateşli durumlarda ve bağırsak kurtlarında, Meksika’da şeker hastalığında, dizanteride, Peru’da kızamık, sıtma ve her türlü iltihaplı hastalıkta kullanılıyor. Çin’de iştah açıcı olarak bilinen bu bitkinin, mide-bağırsak iltihapları ve meme kanserine karşı iyi geldiği biliniyor. Tokyo’da bu bitkiyi pazardan temin etmek mümkün olduğu gibi, birçok restoranda kudret narı ile yapılan yemekler bulunuyor.”

Genel olarak, diyabet, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, solucanlar, baş ağrısı, cilt sorunları, viral enfeksiyonlar, yara ve yanıklar gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kudret narının, Türkiye’de de giderek daha fazla yetiştirildiğini ifade eden Konar, ne şekilde ve ne kadar kullanılacağı konusunda mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.