Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Kolesterol

Kolesterol

Kolesterol özellikle hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Kolesterol, hayvanların vücut dokularındaki hücre zarlarında bulunan, kan plazmasında taşınan bir sterol yani steroid ile alkol bileşimidir. Düşük miktarlarda bitkilerde bile bulunabilmektedir.

Vücuttaki kolesterolün ancak ufak bir bölümü gıda kaynaklıdır. Çoğunluğu ise vücut tarafından sentezlenmektedir. Hücre zarlarının çok olduğu doku ve organlarda kolesterolün yoğunluğu daha fazladır. Kolesterolün kanda fazla bulunması durumunda damarlarda birikerek damar sertleşmesine yol açmaktadır.

Yüksek Kolesterolün Riskleri Nelerdir?

Uzun süre yüksek kolesterolü olan kişilerin karşılaşacağı en büyük tehlikelerden biri damar tıkanıklığı yani atherosclerosisdir.

Kolesterolün damar duvarına yapışması ile başlayan süreç zaman içerisinde damarın elastikiyetini kaybederek sertleşir ve kan akışı için kullanılan yolun daralması ile devam eder. Plaklar damarları çatlatabilir. Çatlaklarda da kan pıhtılaşması oluşabilir. Pıhtılaşma ile kolesterol birikimi sebebi ile daralan damarı iyice daraltır ve kan akımını durma seviyesine getirebilir.

Tüm bunların sonucunda ise kalp krizi, inme gibi hayati tehlikeye neden olabilecek sağlık problemlerine neden olur.

Kolesterol Neden Yükselir?

Vücudumuz tarafından kolesterol üretilebildiği için yediğimiz besinlerden kolesterol genellikle kolesterol fazlası olarak kabul edilmektedir.

Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri içeren gıdalar sağlıklı yağ ile iyi kolesterol kaynakları arasında gösterilirken doymuş yağ oranı yüksek olan besinler yüksek kolesterol tetikleyicileri arasında yer almaktadır.

Hazır gıdalar, paketlenmiş gıdalar sıklıkla tüketiyorsanız kolesterolünüz muhtemelen yüksek çıkacaktır.

Yaş ilerledikçe kolesterol de yükselme gösterecektir. Bu yüzden uzmanlar yirmi yaşından sonra her 5 yılda bir, kırk yaşından sonra ise her iki yılda bir defa kolesterol kontrolü yapılmasını önermektedir.

Spordan uzak durmak, aktif olmamak ve kilolu olmak yüksek kolesterolün nedenleri arasındadır.

Kolesterolü Düşürmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Az olarak doymuş yağ tüketin. Tam tahıllı gıdalar tüketin. Her gün bol taze sebze ve meyve tüketin. Yemekleri kızartmak yerine buharda pişirin ya da haşlayın. Balık ve tavuk yerken derilerini yemeyin. Yağsız et tüketmeye çalışın. Düzenli egzersiz yapın ve daha hareketli ve aktif olun. Sigara tüketmeyin. Aşırı kilolarınızdan kurtulun.

Kalıtsal nedenler ile kolesterolünüz yüksek çıkabilir. Bu durumda da doktorunuz kolesterol ilacı kullanmanızı önerebilir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.