Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Karaciğer Yağlanması

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğerin kendisini koruması için oluşturduğu yağ bezleridir. Bu yağlanmaya iltihap eşlik ederse bu durum önce karaciğer hücre harabiyetine sonra ise fibroza ve oradan siroza ilerler. Bu hastalığa sahip olan kişiler, bol bol meyve ve sebze tüketmelidir. Düzenli olarak egzersiz yapmalıdırlar. Fazla kiloya sahip ise mutlaka kilo vermelidir. En önemlisi ise bu konu ile ilgili uzman bir doktora başvurmalıdır.

Karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerinde normalden fazla hatta bazen aşırı yağ toplaması nedeni ile oluşan tıbbi bir durumdur. Toplumdaki her 4 ile 5 kişiden birinden karaciğer yağlanması görülmektedir. Erkek ve kadınlarda aynı sıklıkta görülmektedir. Sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunabilir. Bu durum herhangi bir hastalığa sebep olmaz. Fakat karaciğerde yağlanma aşırı miktarda olduğu zaman, birtakım fonksiyonel ve yapısal farklılıklara yol açar.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Fakat bu hastalık aşırı kilosu olanlarda, tip 2 diyabet hastalarında, kolesterol yüksekliği ya da insülin direnci olanlarda sıklık ile görülmektedir. Mesela karaciğer yağlanması olan hastaların çoğu tombul ya da şişmandır.

Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi Var Mıdır?

Kesin tedavisi için henüz bir ilaç bulunamamıştır. Fiziksel aktivite ve kilo kaybı şu ana kadar etkisi kanıtlanmış olan en iyi tedavi yöntemidir. Fakat kilo kaybı kademeli olmalıdır. Çünkü daha hızlı kilo verilmesi de karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Fiziksel aktivite ve kilo kaybıyla karaciğer yağlanması ile ilişkili durumların kontrolü de kolaylaşır. Karaciğer yağlanması hastalığında en sık ölüm sebebinin kalp kökeni olduğu hatırlanacak olur se fiziksel aktivite ve kilo verme ile yalnızca karaciğer yağlanmasının değil kalp ve damar hastalığı riskinin de azalacağı anlaşılır.

Karaciğer yağlanması olan kişiler kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Bunun ile beraber Fruktoz içeren meşrubatlardan yani, fanta, kola, gazoz gibi, hazır meyve sularından kaçınmalıdır.
Karaciğer yağlanmasının tedavisi için birçok ilaç denenmiştir. Bunlardan bazılarının karaciğere kısmen faydalı olsa da bir kısmının karaciğere hiç faydasının olmadığını bilmekteyiz.
Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilaç, vitamin ya da ilaç kullanmayınız.

Karaciğer yağlanması, karaciğer dokusunda meydana gelen yağlanmaya denir. Yağlanma, basit olarak sadece karaciğerdeki yağ birikiminden olabileceği gibi, yağın oluşturduğu enflamasyon yani hasarla da görülebilmektedir. Karaciğer yağlanması, toplumda oldukça sık görülen bir durumdur. Özellikle, toplumumuzda obezitenin artmasıyla daha sık görülür olmuştur. Diyabette bunun bir nedeni olduğu için, görülme olasılığı daha da artmaktadır. Karaciğer yağlanması tehlikeli midir diye düşündüğümüzde her zaman değildir denilebilir. Eğer bir enflamasyon durumu yoksa tehlikeli olduğunu söyleyemeyiz. Enflamasyon olup olmadığını da ancak kan tahlilleriyle anlamam mümkündür. Şayet, karaciğer enzimlerinde yükselme varsa bu bir tehlike habercisidir. Uzun vadede, karaciğerde büyük bir hasara yol açmaktadır. Hatta bu hasar, siroza kadar gidebilmektedir.

Karaciğer yağlanması nedenleri : Çok çeşitli sebepleri olan karaciğer yağlanmasında, en bilinen neden vücudun genelinde oluşan yağlanma gibi karaciğerin de yağlanması, obeziteyle birlikte gider. Fakat bütün karaciğer yağlanması hastaları, şişman hastalar değildir. Diyabette karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Bazı hormon hastalıkları da karaciğerde yağlanmaya neden olabilmektedir. Ani kilo alıp vermelerle de karaciğerde yağlanma söz konusudur. Alkol tüketiminin yanı sıra çeşitli ilaçlar da yol açmaktadır. Ayrıca, hiçbir sebep olmadan da bazı hastalarda karaciğer yağlanması görülmektedir.

Tanı: Karaciğer yağlanması bir şikayete yol açmadığı için, hastalar hekime bir şikayet neticesinde gitmemektedirler. Genellikle yapılan tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek görüldüğü taktirde, görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi, tomografi ya da MR çalışmaları ile karaciğerde yağlanmanın olup olmadığı, varsa da derecesini gösterebilmektedir. Kesin tanı yöntemi ise, karaciğerden bir parça alınarak mikroskopi altında bakılması da karaciğerdeki hastalığın belirtisidir.

Tedavi : Karaciğer yağlanmasının tedavisi, ömür boyu süren bir tedavidir. Sebebine yönelik tedavi uygulanmaktadır. Öncelikle, yağlanmaya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Eğer, kilo alımına bağlı olarak karaciğer yağlanması varsa, hastanın egzersiz yapması ve kilo kaybetmesi sağlanmalıdır. Diyabetin kontrol altına alınması da, karaciğer yağlanmasını azaltabilmektedir. Bilhassa, alkolün ya da ilaç kullanımının sebep olduğu bir karaciğer yağlanmasında ise, ilacın ya da alkolün kesilmesi gerekmektedir. Karaciğer yağlanmasını engellemek için, hastaların yapabileceği özel bir tedavi yoktur. Genel olarak; hastanın kendine iyi bakması yani karaciğerine iyi bakması sayesinde, hem kalbine hem de dolaşım sistemine, eklemlerine de iyi bakmış olacaktır. Bu durumlar sağlanmadığı taktirde de, bazı ilaçlar karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılmaktadır.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.