Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Karaciğer sorunu olanlar asla tüketmemeli

Karaciğer sorunu olanlar asla tüketmemeli

Aşırı kilo, şeker ve kolesterol gibi rahatsızlıklar karaciğeri yağlandırıyor.

Doğru beslenme ile korunmanın mümkün olduğunu söyleyen uzmanlar, mercimek-barbunyayı öneriyor.

Karaciğer hücrelerinde aşırı yağ birikimi sonucu oluşan yağlanma (steatosis), hayatı tehdit ediyor.

Aşırı kilolu olmak, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri risk yaratıyor.

Karaciğer yağlanmasının genellikle belirti vermediğini söyleyen uzmanlar, “Ancak kritik düzeye gelince kilo kaybı, aşırı halsizlik, karın bölgesinde ağrı ve zihin karışıklığı gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir” diyor.

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger de, toplumdaki her 4-5 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu kalkan olan besinleri öneriyor:

Kuru baklagiller: Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kuru baklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösterin.

Beyaz renkli sebzeler: Sülfür içeriği yüksek soğan, sarımsak ve enginar karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.

Yağsız süt ürünleri: Süt grubu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmadan yağsız süt ürünlerini tercih edin.

Tam buğdaylı tahıllar: Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir.

Sağlıklı içecekler: Karaciğer detoksu için her gün 2-2.5 litre su içmeye özen gösterilmeli.

Suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir gibi içecekler tüketerek sıvı alımına destek olunmalıdır.

İŞLENMİŞ GIDAYA SON

Karaciğer sağlığını korumak için şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Pastane işleri, tuzlu ve yağlı atıştırmalıklar, konserve gıdalar ve şekerli içecekler yerine daha fazla çiğ sebze, farklı renklerde meyve tüketin.
Sağlıklı protein kaynaklarının (balık ve protein içeren sebzeler) sağlıklı karbonhidrat (tam tahıllı gıdalar) kaynaklarıyla dengelendiği bir diyet, karaciğerin sağlığının korunması bakımından oldukça önemlidir.

SESSİZCE İLERLİYOR

Karaciğer yağlanması, başlangıç aşamasında belirti vermez. Yine de halsizlik yaşanabilir.
Karaciğerin bulunduğu (sağ kaburgaların hemen altındaki bölge) bölgede bir rahatsızlık hissi oluşabilir.
Karaciğerde yağ birikimi arttıkça ve organ genişledikçe çevresindeki diğer organlar ve dokulara baskı yaparak ağrılara neden olabilir.
İlerlemiş vakalarda ani kilo kaybı, güçsüzlük ve zihin karışıklığı görülebilir.

BELİRTİLERE DİKKAT!

  • Mide bulantısı
  • Donuk baş ağrıları
  • Vücut ve nefes kokusu
  • Şişkinlik ve hazımsızlık
  • Hemoroit
  • Vücut ısısının yükselmesi
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
  • Gözlerin kızarması
  • Hafızanın zayıflaması

MEYVELERİN GÜCÜ

  • Mor meyveler: Antioksidan zengini meyvelerin tüketilmesi karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir.
  • Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi meyveler ara öğünlerde tüketilmelidir.
  • Kırmızı meyve-sebzeler: Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyvesebzelerde güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur.
  • Bu besinler karaciğeri korur.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.