Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Kalp Krizi

Kalp Krizi

Krizi Nedir?

Kalbe giden damarların tıkanması ile kalp kasının hepsi ya a bir bölümünün ölmesi demektir. Geçirilen kalp krizinden sonra kalp kasının ölen bölümü iş göremeyeceği için kalp üzerine düşen kanı pompalama görevini devam ettiremeyecektir. Bu nedenle kalp en başta kendisi olmak üzere dokuların hızla ölümünü engelleyemeyecektir.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Göğüs bölgesinde yeri tam olarak belli olmayan yaygın ağrılar. Vücut bölgesinin sol yanında köprücük kemiği, çene, omuz ile birlikte kol içlerine doğu yayılmakta olan ağrılar. Göğüste meydana gelen çok şiddetli sıkışmalar. Nefes darlığı, soğuk soğuk terleme gibi belirtiler kalp krizi belirtileridir. Genellikle vücudun soluna doğru yayılan ağrılar insanların %4 ile 5’ini oluşturan oranda vücudun sağ tarafında da görülebilmektedir.

Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?

Kalp krizini tetikleyen en büyük faktör kalbi besleyen damarların tıkanmasıdır. Bu damarların tıkanmasını veya daralmasını sağlayan etkenlerde dolaylı olarak kalp krizi nedenleridir. Aşırı kilo, damar plakları, hayvansal yağlar açısından yoğun beslenme rejimi, trigliserit ve kolesterol dengesizliği, alkol, sigara, uyuşturucu, kan damarlarında gezen pıhtılar ya da katı cisimcikler kalp krizine neden olmaktadır.

Kalp Krizi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kalp krizi teşhisinde en önemli bulgu hastanın aşırı şikâyetidir. Bir diğer yönden kalp krizi teşhisinin konulabilmesi için EKG, Elektro anjiyografi, kan testi, nükleer ventrikülografi gerekebilmektedir.

Kalp Krizinin Tedavisi

Genellikle kalp krizinin tedavisi kanı sulandırıcı ilaçlar verilerek, tıkanan kalp damarlarının baloncuk ya da stent yardımı ile açılmasıyla ya da kan pıhtısını önleyici ilaçlar verilerek yapılmaktadır.

Bir diğer yönden ise kalp krizinin tedavisi ağır ameliyatlar da gerektirebilmektedir.
Kalp Krizinin Engellenmesi

Beslenme: İlk öncelik beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesidir. Günlük hayvansal yağlar ve hayvansal ürünler ağırlıklı beslenme bırakılmalıdır. Genellikle Akdeniz tipi beslenme diye bilinen bitkisel yağlar ile sebze ağırlıklı beslenmeye davam edilmelidir.

Kolesterol ve trigliserit dengesi devamlı gözetilmelidir.

Omaga3 ve Omega6 yağ asitleri yönünden zengin olan gıdalar tüketilmelidir. Gereken et ve protein ihtiyacınızı balık ve tavuktan alabilirsiniz.

Egzersizler: Günlük düzenli olarak egzersiz yapılması kalbe çok faydalıdır. Tempolu hafif uzun yürüyüşler kalbinize çok iyi gelecektir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.