Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / inci çiçeği, Maiglöckchen, Convallaria majalis L.

inci çiçeği, Maiglöckchen, Convallaria majalis L.

İNCİ ÇİÇEĞİ

Çok Yıllık | 0,1-0,3m | 5-7 Aylar | Ho,Na | Otu, Çiçeği | Zehirli

İnci çiçeği, Maiglöckchen, Convallaria majalis L.
Mayıs çiçeği
Mayıs çanı
Müge

Familyası: İnciçiçeğigillerden, Maiglöckchengewâchse, Convallariaceae

Drugları: İnci otu; Convallariae herba
İnci çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Meyveleri ve kökleri ise çok nadir kullanılır çünkü meyveleri da¬-ha da zehirlidir.

Giriş: Eskiden Zambakgiller ailesinden sayılan İnci çiçeği bazı özel¬lik¬lerinin farklı olması nedeniyle İnciçiçeğigiller diye ayrı bir grupta toplanmışlardır. İnciçiçeğigiller sadece üç alt türden ibarettir. 
a) İnci çiçeği; Convallana majalis
b) Dağ İnci çiçeği; C.montana
c) Japon İnci çiçeği; C.keiskei’den ibarettir. Burada daha yaygın olarak yetişen inci çiçeğini ele alacağız. Çünkü diğerlerine rastlamak pek mümkün değildir. 

Botanik: Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerinde, Tür-kiye’de ise Marmara ve Karadeniz bölgesinde diğer bölgelerde de dağlarda, seyrek ormanlarda, nemli ve sıcak topraklarda topluca kümeler ha¬lin-de yetişir. Köklerinin çevreye yayılması nedeni ile kısa zamanda bulunduğu yerde kümeler oluşturur. Yaprakları iki adet geniş mızrak veya oval şekilde, 10-20cm uzunluğunda, 5-10cm genişliğinde, uca doğru hafif sivrice, kenarları bütün, hafif dalgalı, kenarları kalkık, koyu yeşil renkte ve uzun bir sap üzerindedir. Çiçekleri uzun bir sap üzerinde 6-12adet, sağlı sollu üzüm salkımı şeklinde, tek yönde dizilmiştir. Çiçekleri 0,8-1,5cm büyüklüğünde, beyaz renkte, çan şeklinde, uç kısma doğru 6 loplu yay şeklindeki sapları ile çiçekleri sarkık şekilde durur. 

Yetiştirilmesi: Köklerinde alına bir parça nemli veya yarı gölgelik bir yere ekilir.

Hasat zamanı: Çiçek açmaya başladığı andan itibaren yaprak ve çiçekleri toplanarak hemen kurutulur. Şayet mümkün ise suni olarak 55-60C˚ sıcaklıkta kurutulur. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, pa¬ket¬leme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bit¬kinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca bitki örneğin 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece birki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz heemn paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar.

Birleşimi: Birleşimindeki en önemli madde; Kalbe tesirli Glikozitler %0,4-1 0ranında bulunur ve bunun en önemlileri şunlardır; 
1) Mono veya diglikozitler; Convallatoxin %5-40, Lokundjosid %1-25 ve Desglucocheirotoxin %5-15 içerir. Batı Avrupa’da yetişen İnci çiçeğinde Convallatoxin ve Convallataxol, Doğu Avrupa’dakilerde Convallosid ve Balkanlardaki İnci çiçeğinde Lokundjosid daha çok bulunur. 
2) Aglykalar (sade); bipindogenin, Sarmentologenin, Sarmentosigenin, Periplogenin, Strophanthidol, Strophanthidin, Cannogenol ve Sarnetogenin en önemlileridir.
3) Steroidsaponinler; Convallamaronin ve convallamarosid
4) Flavanoller (%1); Quercetin-3-galaktosido-rhamnosid, Isorhamnetin-3-galaktosido-rhamnozis, Apigenin, Isorhamnrtin, Kâmpferol, Luteolin ve Quercetin’i sayabiliriz. 
5) Ayrıca az miktarda Eter yağı %0,05), Chelidonasit ve Kolin içerir. 

Tesir şekli: Kalp kaslarını kuvvetlendirici, güçlendirici, temposunu ayarl-ayıcı, kan dolaşımını düzenleyici, idrar arttırıcı ve hafif müshil yapıcıdır. 

Araştırmalar: İnci çiçeği ile tedavi denemeleri yapılmamıştır ve biline tek araştırma da 4 bitki ekstresinden oluşan damla ile yapılmıştır ve bana göre daha çok araştırmaya gerek vardır. Dr.Rüdiger Wolf Bad Beversenda 56 kalp hastası üzerinde yaptığı tedavi ve testler sonucunda sade Yüksük otundan elde edilen Digitoxin ile 4 Şifalı bitkiden (Keklik gözü, Zakkum, Ada soğanı ve İnci çiçeği) elde edilen M… ile kar-şılaştırılmış ve aynı derecede etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu şifalı bit-kiden elde edilen Mivoton forte hafif ve orta derecede ilerlemiş kalp zafiyetine karşı etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca Yüksük otu ve strofantus gibi bitkilerden elde edilen natürel ilaçlarda görülen yan tesirler pek görülmemiştir. (NM.2.95.28)

Kullanılması: 
a) Araştırmalara göre; başta hafif ve orta derecedeki kalp zafiyeti (kalp yetmezliği), kalp atışlarının zayıflaması (bradikardi), kalbin su top-laması, yaşlı ve yıpranmış kalp rahatsızlıklarına karşı kalbi güçlen-dirmek için kullanılır. 

Açıklama: 
a) Modern klinik arştırmları yeterli değildir. İnci çiçek otundan elde edilen toz, tentür ve natürel ilaçlar kullanıldığında vücutta birikerek yoğunlaşmaz. Bu nedenle de tarife uygun olarak kullanıldığında herhangi bir yan tesiri olmaz. 
b) Homeopati’de; kalp zafiyeti, su toplaması, yüksek tansiyon, sinirsel kalp rahatsızlıkları, kalp anjini gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır. 
c) Ayrıca Rusya’da halk arasında beyin kanaması, el-ayakların titremesi ve Sara hastalığına karşı da kullanılmıştır. Önce İnci çiçek otunun birleşimindeki Convallatoxin’in izole edilerek ondan ilaç yapılmıştır fakat son yapılan araştırmalarda yaklaşık 40 çeşit kalbe tesir eden glikozitler içeren maddelerin toplu halde daha kullanılmasının daha etkili olduğu görülmüştür. (LP)

Çayı: İnci çiçeği otunun çayı zehirli olması nedeni ile içilmez fakat İnci çiçek tozundan 1gr 100ml kaynar su ile haşlandıktan sonra her iki saatte bir yemek kaşığı bu çaydan alınabilir. Günde alınacak miktar 1gr’ı geç-memelidir.

Tozu: İnci çiçeğinin yaprak ve çiçekleri suni olarak kurutulduktan sonra öğütülerek toz haline getirilir. Günde alınacak toz (un) 1gr’ı geçmemelidir. En ideali 3×0,3gr almaktır.

Ekstre: İnci çiçek otu (yaprak ve çiçekleri) 1/10 oranında %70’lik Etanol ile ekstraksiyonu yapılarak ekstresi elde edilir. Bu ekstreden günde 3-4defa 10-15damla alınır.

Homeopati’de: İnci çiçek otunun yaprak ve çiçeklerinden 50gr ince kıyıldıktan sonra bir şişeye konur ve üzerine %70’lik 500ml Etanol ilave edilir. Şişe güneşten uzakta muhafaza edilir ve arada bir çalkalanır. 4-6hafta sonra süzülerek Homeopati’de <<Convallaria>> adı ile anılan tentürü elde edilir. bu tentürden günde 3-4defa 15-20damla alınır. 

Hastalığın belirtileri (semptom): 
1) Kalp çarpıntısı ve pırpır eden çarpıntı
2) Kalbin duracakmış gibi hissedilmesi ve baygınlık hali
3) Kan dolaşımı anormallikleri 
4) Az zorlanmada nefes darlığı
5) Eklemlerde ve bacaklarda siyatik gibi ağrı
6) Zorlanmada kalp hücrelerinin büyümesi 
7) İyot ve nikotin zehirlenmesi sonucu sinirsel kalp rahatsızlıkları
8) Kalbin su toplaması gibi rahatsızlıklarda kullanılır.

Yan tesirleri: İnci çiçek otu bazı uzmanlar tarafından çok zehirli olarak kabul edilse de bazıları hafif ise hafif zehirli demektedir. Şimdiye kadar herhangi bir zehirlenme görülmemiştir. Fakat her şeye rağmen tarife uymak gerekir. Şayet tarife uyulur ise herhangi bir durum söz konusu olmaz.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir Yorum

  1. özgür gündüz

    İnci çiçeği arıyorum çok seviyorum. Evimde vardı ama nasıl oldu bilmem kurudu yeniden almak istiyorum ama bulamadım hiç bir yerde tohumu yada saksıda fark etmez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.