Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Hamilelikte çatlaklardan kurtulun

Hamilelikte çatlaklardan kurtulun

Gebelikte sıkça görülen sorunların başında çatlaklar ve cilt lekeleri geliyor. Lekeler; C vitamini ve fitik asit benzeri bitkisel muhteviyatlı ürünler ile tedavi edilmekte. A ve E vitaminleri; cildin yenilenmesini sağlayıp görünümünü düzeltiyor. çatlaklara karşı ise dengeli beslenip banyodan sonra vücudu nemlendirmek koşul

Hormonal değişim, derinin gerilmesi ve kilo artışı itibarı ile hamilelik döneminde çatlak oluşumu çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi… özellikle hamilelikte ani ve alması gerekenden çok kilo saha hanımlarda, çatlaklar daha çok bir biçimde görülür. bilhassa gebeliğin son üç ayında karın, göğüs, bel ve kalça bölümünde çatlaklar meydana gelir.

Hamilelik döneminde çatlak oluşumunu önlemenin yolu; dengeli beslenme, bol su içme ve vücudun iyi nemlendirilmesinden geçer. Hamilelik sonrası çatlak tedavisinde ise lazer, dermoroller ve kimyasal peeling bu gibi etkili metodlar kullanılabilir. Lekeler ise, hamilelik döneminde sık rastlanan diğer bir ten sorunudur. Leke tedavisinde C vitamini ve fitik asit bu gibi naturel muhteviyatlı natürel ürünler tercih edilir.

Lekelere yönelik tedaviye lohusalık döneminden sonra başlanması gerektiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Gökhan Okan, hamilelikte oluşan çatlak ve lekelerden kurtulma yollarını anlattı…

KABARIKLIK VE ÇUKURLAŞMA OLUŞABİLİR

çatlak; derinin çok aşırı gerilmesine bağlı şekilde, cildin elastin ve kolajen dokularındaki tahribat sonucu ortaya çıkan bir çeşit ten yırtılmasıdır. çatlaklar ilk oluştuğunda pembemsi görünümdedir. Pembe çizgiler zaman geçtikçe mora, sonra da soluklaşarak beyaza dönüşür. çatlaklar sadece renk değişikliği şeklinde değil, aynı zamanda deride kabarmış ya da çukurlaşma şeklinde görüntü bozukluğuna da neden olabilmektedir.

AÇIK TENLİLERDE DAHA YOĞUN GÖRÜLMEKTEDİR

çatlaklar; bilhassa açık tenli insanlar, büyüme çağında ani kilo alan ve hızla boyu uzayan gençler, doğum itibariyle karnı gerilen anneler ve ırsi yatkınlığı olan insanlarda görülür. Gebelik çatlakları, gebeliğin son aylarında en dikkat çekici halini alır. Uzun süreli kortizonlu krem kullananlar ve sistemik kortizon tedavisinde olan kişiler, çatlak gelişmesi açısından risk grubundadır. Karın, kalça, kolların iç yüzeyleri ve göğüs uçları; çatlakların sık görüldüğü bölgelerdir. Gebelik öncesinde spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülmektedir.

DENGELİ BESLENME KOŞUL

Gebelik döneminde çatlak oluşmasını yüzde yüz önleyecek bir metod bulunmamaktadır. Dengeli beslenmek, hızlı kilo alıp vermekten kaçınmak, düzenli ama çok zorlayıcı olmayan egzersizler ve vücudun nemlenmesine ciddiyet vermek; çatlakların oluşumunun azalmasında etkilidir. özellikle banyo sonrası, vücuda her zaman nemlendiriciler ve kremler sürülmelidir. Derinin nemini ve yağını artıran, elastikiyetini koruyan, genellikle lokal olarak kullanılan bazı ürünler ile, çatlaklarda azalış sağlanabilir. lakin kremler, daima doktor kontrolünde kullanılmadır.

KİMYASAL PEELİNG`LE VEDA EDİN

Hamilelik sonrası dönemde, çatlak tedavisinde kimyasal peeling, dermoroller, lazer ve türlü dermo kozmetik kremler kullanılır. Medikal olarak, tretinoin (A vitamini) ve meyve asidi içeren ürünler tedavi edicidir. A vitamini içeren alternatifler emzirme süresince kullanılmamalıdır. Tedavide; ten tipi, çatlağın evresi, genişliği, bölgesi, mevsim bunun gibi çeşitli faktörler göz önüne alınır.

IRSİ FAKTöRLER DE ETKİLİ

Hamilelik döneminde bayanların yaşadığı cilt dertlerinden biri de lekelenmelerdir. Lekeler, esmerlerde daha belirgindir. Leke oluşumu, gebeliğin erken dönemlerinde başlar, lohusalık dönemlerinde şiddeti azalır. Hormonal değişim ve genetik faktörler de lekelere zemin hazırlar.

TEDAVİYE ERKEN BAŞLANMALI

çatlaklar 3 evrede gelişir. Başlangıç evresinde, renkleri mor veya nefes kırmızıdır. Bu aşamada dokuda kan dolaşımı artmıştır. Dokuda düzensiz salgılanan kolajen ve elastin üretimi, tedaviyle kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Bu evrede yapılacak tedaviler olumlu sonuç verir. Daha sonra çatlaklardaki al görüntü yerini beyaza bırakır. Beyaz aşamada yapılan tedaviler, daha zor ve uzun sürede cevap verecektir. ama yine de tedaviye her safhada başlamakta yarar bulunmaktadır.

RENK AÇICILAR DA KULLANILMAKTADIR

cilt yüzeyinde oluşan lekeler, gebelik ve lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit benzeri naturel muhteviyatlı tabii ürünler ile tedavi edilir. Lohusalık bitiminde kimyasal muhteviyatlı renk açıcılar ve peeling yöntemiyle lekelerde belirgin şekilde azalış sağlanır. Peeling işlemiyle, renkte açılma sağlanırken tıpkı sürede cilt parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.