Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel / Hamilelik problemlerinin oluşmasını engelleme de yapılması gerekenler

Hamilelik problemlerinin oluşmasını engelleme de yapılması gerekenler

Hamilelik problemlerinin oluşmasını engelleme de yapılması gerekenler.

Hemen hemen bütün hamile anneler hamileliklerinin herhangi bir döneminde ufak tefek yada ciddi hamilelik problemleri yaşayabilirler.

Yapılabilecek eksersizler yada beslenmeye dikkat edilmesiyle küçük rahatsızlıklar önlenebilirken bazı önemli problemlerin önemli hastalıkların belirtisi olabileceği unutulmamalı ve şikayetlerin devam etmesi durumunda uzman bir doktordan bilgi alınmalıdır. İşte bu hamilelik problemlerinden bazıları ve çözüm önerileri…

Sırt ve bel agrıları
Bu ağrılar genellikle hormonların değişmesiyle birlikte eklem yerlerinin gevşemesinden ve büyüyen bebek yüzünden bağların genişlemesi ve gerginleşmesinden kaynaklanmaktadır. Kaburga kemiklerindeki ağrılar ise rahimin büyümesinden dolayıdır. Sırt ağrısı hamileliğin herhangi bir döneminde oluşabilir. Ciddi sırt ağrıları bazen böbrek enfeksiyonlarının bir göstergesi olabilir. Sırt ağrısını önlemek için, eşyaları yerden alırken çömeliniz. Otururken sırtınızdaki boşluğu bir yastıkla destekleyin ayakta ikende dik durmaya gayret edin. Ayrıca ağir olan eşyaları kaldırmak ve taşımaktan kaçının. Ağrının olduğu bölgeye masaj yaptırmak ağrıyı azaltan bir başka yöntemdir. Ayrıca özel sırt egzersizleri ve yüzmede ağrılarınızı azaltacaktır.

Varisler
Varisler genellikle kilo artışı ve hormonların etkisiyle ortaya çıkmaktadır ve  bacak ağrılarına sebep olabilir. Bu şikayetleri önlemek için uzun süre ayakta kalmayın ve mümkün olduğunca ayaklarınızı yükseğe tutarak dinlendirin. Duş alırken bacaklara ılık suyun arkasından soğuk su tutarak şok tedavisi uygulayın. Varislerin aşırı olduğu durumlarda doktorunuzla konuşarak varis çorabı kullanabilirsiniz.

Ödem
Hamilelikte hormonların etkisiyle vücutta hücreler arasında fazla sıvı birikmesinden dolayı özellikle bacaklarda aşırı şişlikler oluşabilir. Ödeme engel olmak için özel egzersizler yapabilirsiniz. Mesela en basitinden oturduğunuz yerden ayaklarınızı daireler şeklinde ceviriniz. Uzun süre ayakta durmaktan yada oturmaktan kaçınınnız. Rahat ayakkabılar giyiniz. Uzman doktorunuzla konuşarak uygun bulduğu takdirde bazı bitkisel çayları kullanarak şişlikleri azaltabilirsiniz. Bu şişlikler aniden artmişsa özellikle yüzde ve gözlerde birdenbire şişlikler oluşmuşsa bir hafta içinde iki kilodan fazla kilo almışsanız mutlaka uzman doktorunuza kontrol olunuz. Bu tür şikayetler hamilelik zehirlenmesi dediğimiz önemli bir hamilelik probleminin belirtileri olabilir.

Halsizlik
Ani bir pozisyon değişikliğinde tansiyonunuz düşerse yada kan şekeri düzeyinde düşme olursa halsizlik görülebilir.  Özellikle hamileliğin son dönemlerine doğru sırt üstü yatmanızdan dolayı halsizlik görülebilir.  Halsizliği engellemek için gebeliğin ileri dönemlerinde sırt üstü yatmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süre besin almadan durmamalı az az ve öğün sayısını artırarak yemek yemelidir. Saatlerce aç kalındığı takdirde kan şekerinde düşüklük olur.  Hamile annelerin gün boyu sıvı almayada dikkat etmeleri gerekir. Ortalama iki üç litre su içilmelidir.

Burun kanamaları
Hamilelikde diğer zamanlara göre burun kanamalarının artması normaldir. Burun delikleriniz kuruysa burnunuza vazelin sürebilirsiniz. Kanama sürekli olursa doktorunuza başvurunuz.

Sindirim güçlüğü ve mide ekşimeleri
Hamilelikde hormonların etkisiyle sindirim güçlügü ve mide ekşimelerin görülmesi normaldir. Genelde gece yada uzanıldığında bu şikayetler artar. Bu sebeble hangi besinlerin soruna yol açtığını belirleyin ve o besinleri yemekden kaçının. Özellikle portakal, ananas ve kahve geç saatlerde yada uykudan önce yenilmemeli ve içilmemelidir. Az ama kısa aralıklarla yemek yenilmelidir. Çok baharatlı, çok soğuk yada kızartılmış yemeklerden kaçınılmalıdır. Bademi bir sakız gibi uzun süre ağızda çiğnemek ve “fenchel” çayını yudumlayarak içmek mide ekşimelerine karşı iyi gelmektedir.

Baş ağrıları
Gebelik sırasında normalden daha fazla olabilir. Yürüyüşe çıkmak, gevşeme hareketleri yapmak baş ağrılarına iyi gelir. Baş ağrısını çok aşırı olduğu durumlarda özellikle kusma yada ödem ile seyrediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Uykusuzluk
Hamilelikte bazen bebeğin zamansız tekmelemesi yada kısa aralıklarla tuvalete çıkma isteği bazı hanımlarda da aşırı terlemeler sebebiyle uykusuzluk problemi yaşanabilir. Uykusuzluk çekenlerin uykuya dalmadan önce sıcak süt içmeleri yada ılık bir duş almaları yararlı olabilir. Uyuyacağınız ortamın aşırı sıcak olmamasıda uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
Ayrıca uyumadan önce biraz kitap okumakta yararlı olabilir

Hamilelik Yırtılmaları
Genellikle cildin esnek olup olmadığına bağlı olarak ciltteki yırtılmalarda hamilelik haftası büyüdükce artar.Birdenbire alınan aşırı kilolarda yırtılmalar için bir sebebtir.Buna karşın hamileliğinizin çok erken dönemlerinden başlayarak yırtılma olabilecek bölgelere düzenli olarak özel yağlarla masaj yapabilirsiniz (mesela badem yağı) Beslenmenize dikkat ederekte aniden aşırı kilo almassanız bu yırtılmaları aza indirebilirsiniz.

Hemoroid (Basur)
Özellikle hamileliğin sonuna doğru bebeğin büyümesiyle birlikte artan baskıdan dolayı yada bazı annelerdeki kabızlık sorunlarına bağlı olarak bu şikayet ortaya çıkar. Genellikle doğumdan sonra kaybolur ama coğu zaman şiddetli ağrılara yol açar .  Bunun için annelerin kabız olmamaya dikkat etmeleri gerekir . Beslenme ile ilgili ebenizden yada doktorunuzdan mutlaka bilgi alınız. Yeteri kadar sıvı almalısınız ortalama 2-3 litre. Ağrıların çok aşırı olduğu durumlarda doktorunuza danışınız.

Dikkatinizi çekebilir

Lenf sistemi ve lenfödem

Lenf sistemi ve lenfödem

Lenf sistemi ve Lenf ödem Lenf ya da akkan, akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.