Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Hafızanızı Güçlendiren Besinler

Hafızanızı Güçlendiren Besinler

Hafızayı güçlendiren ve beynin gücünü artıran azami besinler…

Fizyolojik şekilde iyi bir bellek; beyin hücrelerinizin yekün sayısına (nöronlar), hücreler arasındaki iletişimin düz akışına ve hücrelerin sağlığına bağlıdır. genel sağlık durumunuz hafızayı birçok yönden, kuvvetli bir biçimde etkileyebilir. örneğin; vücudun kardiyovasküler sistemi beyin hücrelerinin çalışma performansını etkileyebilir. Vücuttaki her hücrenin yaşamda kalabilmesi ve düzgün çalışabilmesi için sürekli bir oksijen kaynağına ve besin maddelerine ihtiyacı bulunmaktadır. Oksijen ve besin maddeleri kan yoluyla taşındığından, kan akışını menfi yönde engelleyen herhangi bir şey beyin hücrelerinin işlevini etkileyebilir. rahatça, sıhhatli bir yürek sağlıklı bir beyin için çalışır. Bu nedenden kan basıncı ve kolesterol seviyelerini denetim altında tutmak, düzenli egzersiz yapmak ve sigara, alkol bunun gibi enerjinizi düşürecek fena alışkanlıklardan uzak kalabilmek önemli bir şeydir.

kalp sağlığınızı koruyucu bir diyet; umumi sağlığın yanı dizi hafızanızın sağlığı nedeniyle de oldukça önemlidir ki çarpıcı bir araştırma hafızanın geliştirilmesi ve korunması için belirli besinleri ve onların içeriğindeki öğeler arasında bağlantıları bulmuştur. Bu “hafıza” gıdaları, meyvelere ve yeşil yapraklı sebzelere rengini verici kimyasal bileşikler olan flavonoidleri içermektedir. bellek fonksiyonlarını desteklediği görülen iki önemli flavonoid; antosiyaninler ve quarsetindir. Hafızayı geliştirdiği bulunan diğer gıda maddeleri; folat ve omega-üç yağ asitleridir.

Hafızayı güçlendirmek yani beynin gücünü arttırmak için en iyi besinlerin sıralandığı şu listeye bir göz atın!:

Meyveler:

Al meyveler öteki meyvelerle karşılaştırıldığında, bazı antioksidanların en yüksek konsantrasyonlarını bünyelerinde barındırırlar ve hepsi beyin hücrelerinin bozulmalarına karşı koruyucu tesir işaret eden, yararlı antosiyaninler ve flavonollerden (flavonoidlerin alt grubu) zengindir.

Bazı çalışmalar, flavonoidlerden varlıklı diyetlerin kişilerde hafıza kaybını tersine döndürmede yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur.

Yaban mersini, flavonoidlerin en fazla kaynaklarından bir tanesi olduğundan tüketimine günlük beslenmenizde yer vermenizi şiddetle öneririm.

ingilterede yapılan bir çalışma, bol miktarda yaban mersini tüketiminin bellek ve öğrenmeyi geliştirebileceğini ortaya çıkarmıştır. Yaban mersini gibi taze kırmızı meyveler; çiftçi pazarlarında, yerel süpermarketlerde ve sağlıklı yiyecek marketlerinde bulunmakta.

Sezon dışı aylarda, dondurulmuş taze meyveler besleyici olduğu kadar iyi bir seçenek haline de gelmektedir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler:

ıspanak, beyaz lahana, kara lahana, hardal yaprağı ve şalgam benzeri yeşil yapraklı sebzeler, bellek üzerinde doğrudan etkiye sahip olan folatla (ek besin takviyelerinde ve zenginleştirilmiş besinlerde bulunan folik asit, bu besin maddesinin sentetik formudur) yüklüdür.

Boston’daki Tufts üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 3 yıl boyunca 320 erkeği takip etmiş ve kandaki homosistein (yüksek yürek krizi riskiyle ilişkili bir amino asit) düzeylerini takip etmişlerdir.

Homosistein düzeyleri yüksek olan katılımcıların hafızalarının daha zayıf bulunduğu; folik asitten zengin gıdalarla beslenenlerin (bu tür bir diyet direkt homosistein seviyelerini düşürür) hafızanın zayıflamasına karşı koruyucu etkiye sahip oldukları görülmüştür.

Bir Avustralya çalışmasında folik asitten zengin besinleri bol miktarda içeren bir diyet, daha hızlı bilgi işleme ve daha iyi hatırlamayla ilişkili bulunmuştur, diğer bir çalışmada 5 hafta boyunca yeterli miktarda folik asit tüketen kadınların hafızasında umumi iyileşmeler saptanmıştır.

Yağlı Balıklar:

sıhhatli bir zihin için, sağlıklı yağlar mühim bir şeydir. Araştırma gıda ve hafıza söz konusu olduğunda, özellikle somon, sardalye, ringa ve uskumru bu gibi yağlı balıkların sağladıkları bol miktarda omega-3’le gösterinin yıldızı olması gerektiğini göstermektedir hatta, 2006 yılı Kasım ayında Nöroloji Arşivleri’nde yayınlanan bir çalışmada, omega-3 seviyeleri yüksek olan deneklerin, omega-üç seviyeleri düşük olan deneklere göre demans (bunama) teşhisi almalarının belirgin şekilde daha düşük ihtimal olduğu görülür.

Chicago Rush üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar sebebi ile yapılan daha önceki bir çalışmada, diyetlerin hafızalarını nasıl etkilediğini görmek için 3000’den fazla ve erkek altı yıl boyunca izlenmiştir, haftada en az bir kez balık yiyenlerde, hiç balık yemeyenlere oranla hafızanın yavaşlamasında bir azalma görülmüştür. Bu fark, balık tüketenlerde hafıza ve düşünme yeteneği açısından 3 yaş daha genç olduklarını göstermektedir.

mühim!!! Haftada üç kere 110 gramlık porsiyonlarda yağlı balık tüketmeye çalışın. eğer bu durum sizin için pek gerçekçi değilse, balık yağı takviyeleri kullanmayı düşünebilirsiniz.

Kahve:

Kahve severler için güzel haberlerim mevcut: yaklaşık 2 sene öncelikle, Avusturya ınnsbruck üniversitesi’nden araştırmacılar kafeinli kahve içmenin geçici bir zaman için, bireyin odaklanmasını ve hafızasını keskinleştirdiğini bulmuşlardır.

Gönüllülere, kafein düzeyleri eşit, yaklaşık 2 fincan kahve verildikten sonra, gönüllerin beyin fonksiyonlarında hafıza da dahil olmak üzere iki yerde bir artış olup olmadığını gözlemlemek için manyetik rezonans görüntüleme kullanıldı,kafein verilmeyen gönüllülerde beyin fonksiyonlarında artma gözükmedi.

önde gelen nöroloji dergilerinin birinde yayınlanan öteki bir çalışmada, kafeinin etkilerinin bayanlarda daha uzun ömürlü olabildiği bulundu. Bu 4 yıllık çalışma, bilişsel fonksiyon, kan basıncı, kolesterol düzeyleri ve damarla ilgili öteki esas değerlendirmelerden geçen 7000 katılımcıyı içermekteydi, araştırmacılar 2 sene ve 4 sene sonunda katılımcıları tekrar değerlendirdiklerinde; 65 ıslak ve üstü hanımlarda günde 3 fincan kahve içen (yada eşit kafein içeriğinde çay)kadınların, günde 1 fincan veya daha az kahve içen kadınlara göre zaman arasında hafıza zayıflamasında 3 kat azalma olduğu görülmüştür. Sonuçlar, araştırmacılar yaş, eğitim, esas bilişse fonksiyon, depresyon, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, ilaçlar ve kronik hastalıklar benzeri hafıza fonksiyonlarını etkileyebilecek diğer faktörler göz önünde bulundurulduktan sonra elde edilmiştir. Araştırmacılar, kafeinin cinsiyetlere göre ayrıcalıklı metabolize olabileceğinden dolayı bu kafein ve hafıza arasındaki ilişkinin beylerde görülmediğini düşünmüşlerdir.

Akılda tutulması gereken, filtre edilmemiş kahvenin (French pressde yapılmış kahve ve ya espresso bu gibi) içerdiği bileşiklerden ötürü kolesterol seviyelerini yükseltebileceği ve bilhassa yüksek kolesterolle mücadele eden insanların dikkatli olması gerektiğidir. Emin olmak için, filtre kahveye sadık kalın ve süt konusunda yagsiz olanlari tercih ederken şeker eklemekten mumkun olduğunca kacinin

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.