Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Ebu Cehil Karpuzu, Koloquinten, Citrullus colocynthis L.

Ebu Cehil Karpuzu, Koloquinten, Citrullus colocynthis L.

EBU CEHİL
Çok Yıllık | 2-5m | 5-10 Aylar | Ho,Na | Meyveleri | Zehirli

Ebu Cehil Karpuzu, Koloquinten, Citrullus colocynthis L. ( Syn: Colocynthis vulgaris L.)
Acı karpuz 
Zehirli karpuz
Acı elma

Familyası: Kabakgillerden, Kürbisgewâchse, Cucurbitaceae

Drugları: Ebu Cehil karpuz meyvesi; Colocyntidis fructus
Ebu Cehil karpuz yaprağı; Colocyntidis folium
Ebu Cehil karpuz kökü; Colocyntidis rhizom
Ebu Cehil karpuz meyvesi tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılırken yaprak ve kökleri kurutulduktan sonra tozu sinüzite karşı kullanılır. 

Giriş: Kabakgillerin bir alt grubuna dahil olan karpuzgillerin (Citrul¬lusgilller) oldukça çok türü vardır. Bunlardan Ebu Cehil karpuzu Citrullus colocynthis natürel ilaç ve tentürü yapımında kullanılır ve zehirli olması nedeniyle yenmez. Diğer karpuz türleri ise meyve olarak yenir. E.Karpuzu çok eskiden beri çeşitli rahatsızlıklara karşı, bunların başında; mide, bağırsak rahatsızlıkları, romatizma, siyatik ve ödeme karşı kul¬lanılmıştır. İbn-i baytar bu konuda geniş bilgi vermiş ve onu Paracelsas hufeland gibi Homeopati uzmanlarının araştırma ve deneyleri takip et¬miştir. Vatanı muhtemelen Doğu Akdeniz havzası olup buradan Akdeniz bölgesinin diğer ülkelerine yayılmıştır. 

Botanik: Benim Frankfurt W.Goethe Üniversitesinin botanik bahçesinde çektiğim fotoğraflar E.karpuzu Akdeniz ülkelerinde yetişen Ebu Cehil karpuzundan farklıdır. Almanya’nın az güneşli ve bol yağışlı olması ne¬deni ile burada yetişen E.karpuzu daha koyu yeşil renkli ve üzerindeki şerit gibi uzanan benekler hafif sarımsı veya boz renklidir. Oysa Tür¬kiye’de yetişen türlerin üzerinde daha koyu sarımsı benekler bulunur ve açık yeşil daha azdır. Ayrıca Almanya’da yetişen E.karpuzu tam olgun¬laşmadığından çekirdekleri krem rengi iken Türkiye’de yetişen E.karpuzu çekirdekleri kırmızı renklidir. Yaprakları 3-5loplu ve ilk lop çatal loptan oluşur ve koyu yeşilimsi renkte ve de kenarları hafif dalgalıdır. Çiçekleri yaprak sapının dibinden çıkar ve altın sarımsı renkte olup, kupa yap¬rak¬ları olmayıp aç yaprakları oval şekilde, altın sarısı renkte ve göbekte yine sarı döllenme tozlukları bulunur. 

Yetiştirilmesi: Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirmek müm¬kün-dür. Zaten çok soğuk 0lmayan yörelerde yabani olarak yetişir. 

Hasat zamanı: Ağustos’tan Ekim’e kadar toplanan meyvelerin kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır, ince ince dilimlendikten sonra kurutulur. Şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. 

Bileşimi: Bileşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Cucurbitacin türevleri (Kakurbitasin) %2-5 arasında olup en önemlileri; Elatarinid, Elatanicin-β-glikozit olup ayrıca az miktarda Dihidro-Elataricin-B, Cucurbitacin E ve I (Eşek hıyarına bak.) ve Cucurbitacin J ve K (Çit köküne bak.)
b) Fenol asit türevleri; (Phenol asit) Chlorogen asit, Ferula asit ve Kahve asidi
c) Ayrıca; Potasyum ve enzimler içerir. 

Araştırmalar: E.karpuzu ile yapılan araştırmalar Homeopati doktorla¬rının araştırmalarına dayanmaktadır yani oldukça eskidir. Başta K.Staufler, Mezger ve Olescer kalın baırsak rahatsızlıkları, romatizma, siyatik ve kanlı ishali tedavi etmişleridir. Mart 1996’ya kadar 6 ay karın ağrısı ve kanlı ishalden rahatsız olan 10 yaşındaki kızıma çocuk doktoru bir çare bulamadığı gibi sürekli oyalamaktaydı. Bunun üzerine ailem ve ben hemen Interniste havale etmesini istedik ve Internist yaptığı mu¬aye¬nelerden ve kontrol ettiği raporlardan sonra bağırsakların mikrop var fakat bende bunu şu anda tedavi edemem dedi. Ban sabah 6’ya kadar uyumadan yaptığım araştırmada E.karpuzundan elde edilen tentürün ishali önlediğini öğrendim ve tatbik ettim. Çocuk E.karpuz tentürünü 3 hafta aldıktan sonra rahatsızlığından kurtuldu. 

Tesir şekli: İltihapları önleyici, müshil yapıcı, krampları, sancıyı ve ağrı¬ları önleyici, kanserli hücrelerin büyüme ve çoğalmasını önleyici özelliklere sahiptir. 

Kullanılması: 
a) Üniversite kliniklerinde yeterince araştırma yapılmamıştır.
b) Homeopati’de; kanlı ishal, romatizma, siyatik, mide ve bağırsak ilti-hapları, krampları, ağrıları ve sancıları, sindirim bozuklukları, şişkinlik, migren ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır. E. Kar¬puz tentüründen günde 3-4defa 10-15damla 3-4hafta süreyle alınır. 

Homeopati’de: E.karpuzunun kabukları soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve etli kısmı dilimlenerek 20gr bir şişeye doldurulur. Üzerine 80ml %70’lik Alkol ilave edilerek 4-6hafta güneş ışığı görmeyen bir yerde muhafaza edildikten sonra süzülerek Homeopati’de <<Colocynthis>> ismi ile anılan tentür elde edilir. Bu tentür yukarıdaki gibi kullanılır. 

Hastalığın belirtileri (semptom): 
1) Karında kramp ve ağrı, bu ağrıyı ve sancıyı dindirmek için hasta bükülür ve karnına yastık gibi şeyler tutarak sıkar
2) Bütün kaslarda kramplı bir ağrı hasıl olur; özellikle kalça kaslarında 
3) Başı sıkıcı bir ağrı, özellikle başın alın kısmı
4) Sinirsel yüz ağrısı ve yüzde ağrılı tikler
5) Romatizma, gut ve sinirlilik aynı anda olursa 
Bu gibi hallerde E.karpuz tentürü kullanılır.

Yan tesirleri: E.karpuzun birleşimindeki Cucurbitacinler çok zehirlidir. Bazı yazarlar %0,005-0,01gr’ın bazılar %0,01-0,05gr’ın zehirlenmeye neden olabileceğini ifade etmişlerdir. Bu nedenle tarife mutlaka uyulmalıdır.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.