Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Haberler / Diş sıkma nedir, kimlerde görülür?

Diş sıkma nedir, kimlerde görülür?

Genellikle uyku sırasında ortaya çıkan diş sıkma sorunu, istemsiz bir şekilde güçlü çene hareketlerine bağlı olarak gelişiyor. Çiğneme ve yutkunma işlevi haricinde, alt ve üst çene dişlerinin kuvvetli teması diş sıkma sorununun varlığını işaret ediyor. Gece ya da gündüz ortaya çıkan diş sıkma davranışının toplumda sıklıkla görüldüğünü belirten Diş Hekimi Nihat Tanfer, hastanın çoğu zaman bu rahatsızlığın farkında olmadığını belirtti.

Stres, depresyon ve yoğun aktivitelere bağlı yorgunluk, yetişkin insanlarda diş sıkma davranışını ortaya çıkarabiliyor. Birçok hastalığın önemli nedenlerinden biri olan stresin ve depresyonun, diş sıkmaya bağlı olarak çene ve dişler üzerinde de zararlı etkiye sahip olduğu görülüyor. Stres ve depresyon genellikle ilk olarak çiğneme kaslarını hedef alıyor. Hasta birey uyku sırasında farkında olmadan dişlerini gıcırdatıyor, sıkıyor. Uyandığında ise bunun farkında olmuyor. Hatta çenesindeki ağrının sebebinin ne olduğunu da bilmiyor.

Diş Sıkma Hastalığı Kimlerde Görülüyor?
Diş sıkma hastalığı yetişkin insanların önemli bir kısmında görülüyor. Bu konuda en önemli sorunlardan biri de hasta bireylerin, kendilerinde diş sıkma hastalığı olduğundan haberdar olmamalarıdır. Hasta bireyler, hastalığın oldukça rahatsızlık veren semptomları ortaya çıkınca sorunu önemsemeye başlıyor.

Dişlerde aşırı hassasiyet, kırılma ya da sallanma, dişlerde aşınma ve çene fonksiyonlarında önemli düzeyde bozukluklar ortaya çıkınca hastalar hekime başvuruyor. Diş sıkma, yetişkin insanlarda görülürse ciddiye alınması ve tedavisi için hekime başvurulması gerekiyor. Ancak çocuklarda görülen diş sıkma ve gıcırdatma davranışı bir hastalık olmayıp, normal ve geçici bir davranış olarak değerlendiriliyor.

Diş Sıkma Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş sıkma ya da gıcırdatma hastalığının tedavisi, daha çok diş sıkma davranışı ile ortaya çıkan zararları önlemeyi amaçlayan apareylerle sağlanıyor. Çene ve dişler üzerindeki baskıyı azaltan bu araçlar, diş sıkma davranışı sırasında çene ve dişlerde meydana gelebilecek zararları önlüyor. Diş sıkma davranışının kontrol altına alınması ise tedavinin başka bir boyutunu oluşturuyor. Hastanın stres ve depresyon sorunlarına yönelik tedavi, hastanın bilinçlendirilmesi ve gerekli durumlarda ilaç takviyesi ile diş sıkma hastalığı kontrol altına alınabiliyor.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.