Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Genel / Çilleriniz kabusunuz olmasın!

Çilleriniz kabusunuz olmasın!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, çillerin kanserli bir doku olmadığını ve kansere dönüşmediklerini ancak derideki her türlü lekede olduğu gibi bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çillerin güneşin neden olduğu deri içinde oluşmuş lekeler olduğunu belirten Saraçoğlu daha sonra şunları söyledi; “Derimizde renk üreten hücreler bulunmaktadır. Bu hücrelere melanosit adı verilir. Melanositler melanin olarak isimlendirilen bir boya maddesi salgılarlar ve bu maddeyi derinin üst tabakasında bulunan hücreler depolarlar. Melanin gün ışığını emerek derimizi ve deri altı dokuları güneşin olumsuz etkilerinden korurlar.

Melanositler aşırı güneşe maruz kaldıkları takdirde melanin pigmentini aşırı salgılayarak çil olarak bildiğimiz kümelenmiş lekelenmelere neden olurlar. Yani çillenme derinin güneşle aşırı hasarlanması sonucu oluşur. Çiller normalin üzerinde melanin pigmentinin kümelenmesi anlamına gelir ve derinin epidermis olarak isimlendirilen üst katmanında yer alır.

Güneşlenme çillenmeyi arttırır. Bunun yanında denizciler, inşaat işçileri, çiftçiler gibi açık havada çalışan kişilerde çillenme daha yoğun görülür. Solaryum gibi yapay ışık kaynakları da çillenme sorununu arttırır. Kış aylarında güneşle temasın azalması nedeniyle epidermisdeki aşırı birikmiş melanin pigmenti yüzeysel soyulma ile azalır veya görünmez olur. Ancak bir sonraki bahar yaz aylarında güneşle temas arttığında çiller tekrar belirir.

ÇİLLERİN SİLİNMESİ

Öncelikle lekelerin dermatoloji uzmanınca değerlendirilmesi gerekir. Var olan lekelerin çil olup olmadığı, kanserojen özelliği olup olmadığı yönünde değerlendirilmesi gerekir. Çil olduğuna karar verilirse lazer tedavisi ile çiller yok edilebilir.

Çiller derinin üst katmanında yer almaları ve çili oluşturan melaninin lazer ışığını iyi emen bir madde olması nedeniyle lazerle yok edilme oranı en yüksek deri lekeleridir.

İHA

Dikkatinizi çekebilir

“Boğazım ağrıyor” , “yutkunamıyorum” . İşte yararları saymakla bitmeyen besinler

“Yutkunamıyorum” şikayetini daha önce siz de pek çok kez yaşamışsınızdır. Yutkunmayı engelleyen veya yutkunma sırasında ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.