Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Bakla (Vicia Faba) | Baklanın Faydaları

Bakla (Vicia Faba) | Baklanın Faydaları

 

Bakla; baklagiller familyasına ait kazık kök yapısına sahip, sarımsı veya pembemsi kendine has ve hoş kokulu çiçekleri olan, üretimi tohumla yapılan tek yıllık bir sebze bitkisidir. Organik maddece zengin PH değeri 6,5-7,3 olan derin ve geçirgen topraklarda ideal gelişim gösterir.

Çekirdeklerinden yemek ve yapraklarından salata yapılan bakla, sakız baklası, sultan baklası, Bayrampaşa baklası gibi çeşitlere sahiptir. Protein ve vitamin açısından zengin olan bakla taneleri tazeyken yeşil renkte kuruyunca kahverenginde olur. Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir, kuru bakla taze baklaya oranla daha besleyici özelliğe sahiptir.

Bakla yemeği pişirildiği gün tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır aksi takdirde karaciğeri yorucu etkisi vardır. Bakla yemeği severek tüketildiği gibi kansere karşı koruyucu etkisinden dolayı da tüketilmesi tavsiye edilir.

Baklanın Faydaları

  • Bakla, sindirimi kolay ve besleyici bir sebzedir,
  • Bağırsak parazitlerini düşürmekte rol oynar,
  • İçerdiği yüksek oranda ki lifle kabızlığa iyi gelir,
  • Hazmı kolaylaştırır,
  • Baş ağrısına ve ishale iyi gelir,
  • Deri hastalıklarına karşı haricen lapa şeklinde uygulanabilir,
  • Hemoroid ve kalın bağırsak rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği vardır,
  • Bakla suyu yüze uygulandığında cildin rengini güzelleştirir,
  • Bakla, doğal depamin kaynağıdır ve depamin eksikliğinde Parkinson hastalığı olur,
  • İdrar yollarını temizler, böbrek ağrılarını hafifletir ve böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur,
  • Siyatik ve romatizmal ağrılarda ağrı kesici olarak kullanılır,
  • Göğüs hastalıklarında ve öksürüğün tedavisinde etkilidir,
  • Adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır,
  • Kanı durmayan yaralarda ikiye bölünüp konulursa kanı durdurur ve insana uyku verir,

Bakla faydalı olduğu kadar fazla tüketildiğinde favizm (alyuvarların parçalanmasıyla oluşan kansızlık) hastalığına da sebep olmaktadır. Tanelerinde bol azot ve nişasta bulunur, bu oran fazla olduğundan kan şekerini yükseltmeye neden olur ve bu yüzden şeker hastalarına önerilmez,

Şifalı bitkiler arasında bulunan baklanın su tutma özelliğinden dolayı fazla tüketilmemesi gerekir. Bakla B1,B2,B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum minareleri açısından da zengindir. Baklayı kabuklarıyla yemek mineral ve vitamin kaybını azaltır. Bakla içerdiği C vitamini ve beta karoten sayesinde kolon kanserini önlemede önemli rol oynar. Bu şifalı sebze tüketilerek kolon kanserine yakalanma riski azaltılabilir.

 

Dikkatinizi çekebilir

At kestanesi (hind kestanesi)

At kestanesi (hind kestanesi) özellikleri* Asıl vatanı hindistan’dır.* Meyvesi, tohumu ve kabukları kullanılır.* 15-30 metre ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.