Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Aynısafa (Candelua Officinalis)

Aynısafa (Candelua Officinalis)

Ülkemizde park ve bahçelerde sıklıkla yetiştirilen aynısafa çiçeği aslında şifa dolu bir bitkidir. Herkes bu mucizevî bitki adını kadife çiçeği olarak biliyor ancak asıl adı aynısafa çiçeğidir. Sıklıkla yetiştirilen ve balkonların görüntüsü ile baş tacı olan bu güzel çiçeğin şifalı bitkiler kategorisinde olduğunu pek çok kimse bilmiyor.

 

Aynısafa yapı olarak papatyaya benzer. Ancak yaprakları daha bol ve katmerlidir. Kendi içinde de çeşitlere ayrılır. Genellikle turuncu olanı bilinir ancak bordo ve sarı renkli olanları da vardır. Doğal olarak da yetişebilen bu çiçeğin çoğalması da çok kolaydır. Baharda sürekli olarak açan çiçekleri solduğunda çok sayıda tohum bırakırlar. Bu tohumlar rüzgârla kolayca etrafa savrulur ve çimlenirler. Böylece kadife çiçeği bulunduğu her yeri kolayca kaplar.

 

Bu çiçek genellikle kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Krem ve losyon gibi harici ürünlerde aynısafanın özütleri kullanılır. Ancak kurutulmuş çiçek yaprakları çay yapımında da kullanılıyor. Kaynamış bir bardak suya bir tatlı kaşığı kurutulmuş aynı safa çiçeğinin yaprakları eklenerek demlenir. 5 dakika kadar demlenmeye bırakılan aynısafa çayı herhangi bir tatlandırıcı kullanılamadan tüketilmelidir. Bu çay bitkisel tedavi alanlarında kullanılsa da yine de asla doktora başvurulmadan kullanılmamalıdır. Özellikle bahar alerjisi olan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır. Çocuklara bu çaydan içirilmemelidir. Aynısafa genellikle şifalı olarak bilinir ancak çocuk düşünen bayanların kullanmaması tavsiye edilir. Hamile ve emziren hanımlarında çayı içememeleri önerilir. Aynısafanın harici kullanımlarda faydaları ise son derece etkili.

 

Aynısafa faydaları temel olarak şu şekilde sayılabilir

  • Deri üzerinde oluşmuş her türlü leke ve yarada iyileştirici etkiye sahiptir,
  • Güneş lekelerini yok eder,
  • İltihaplanmalara iyi gelir,
  • Ağız içi yaralarda etkilidir,
  • Kulak enfeksiyonlarını iyileştirir,
  • Antioksidan etkisi bulunmaktadır,
  • Sakinleştirici etkiye sahip olduğu bilinmektedir,
  • Mide ve sindirim sorunlarını düzenler.

Aynısafa çiçeğinin az bilinen diğer bir özelliği ise haşere kovucu olmasıdır. Kokusu insanlar fazla pek tercih edilmeyen çiçeği böceklerde çok sevememektedir. Bahçelerde böcek istilası varsa bu çiçeğin ekimi yapılmalıdır. Çiçekler açtıktan kısa bir süre sonra dışarıdaki tüm haşereler ortadan kaybolacaklardır. Sivrisinekleri bile kaçıracak farklı bir kokuya sahiptir.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.