Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Andız Otu

Andız Otu

Orijinal adı inula helenium olan andız otu yöresel olarak anduzotu olarak da bilinmektedir. 1-1,5 metreye kadar büyüyebilen çok yıllık otsu bitkidir. Dış tarafı koyu kahverengi kalın yumrulardan oluşan kökünün içi, açık renkli, muz kokulu ve yumuşaktır.  Yuvarlak kesitli, yeşil renkli ve tüylü kalın gövdesinin içi de beyaz renkli, süngersi yumuşak bir özle doludur. Yaprakları gövdenin üstünde sapsız, üstü yeşil, altı gri renkte, diptekiler 10-15 cm uzunluğunda saplı, kenarları dişli, üst yüzü biraz püsküllü, alt yüzü yünlüdür. Çiçekleri sarı renkte olup tadı acı ve kokuludur. Meyveleri küçüktür.

 

Bileşikgillerden olan andız otu güneşli yerleri, nemli ve bitek topraklarda, rakım olarak 1000-2500 metre arasındaki ormanlarda, çayırlarda, yol kenarlarında yetişir.

 

Pekmezi yapıldığında çok çeşitli insan sağlığına faydaları bulunan andız otu tamamen doğal ve içine hiçbir ilave katılmamış olarak hazırlanır. Üzüm gibi çok yaygın olarak pekmezi yapılmasa da pekmezi oldukça faydalıdır. Çok çeşitli alt bitkileri bulunur. Bolu, Düzce, Hatay, Antalya gibi şehirlerimizde yetişir.

 

İçerik olarak alantolakton ve türevleri, nulin, saponin barındırır. Kaynatılarak elde edilen suyu içilir. Bitkisel tedavi amaçlı kullanılır.

 

Andız Otunun Faydaları

  • Akciğer ve karaciğere son derece faydalı özelliği vardır,
  • Midenin en iyi ilacıdır ve mideyi kuvvetlendirir,
  • Kansızlığı önler,
  • Çocuklarının ve yetişkinlerin yatak ıslatma problemine çözüm olur,
  • Egzamaya iyi gelir,
  • Bireylerde şehveti çoğaltır,
  • Kaşıntıyı keser,
  • Bronşite iyi gelir ve bronşite eşlik eden astım ve amfizem hastalıklarında kullanılabilir,
  • Pekmezi tüketildiğinde nefes darlığına, öksürüğe iyi sonuç verir,
  • Üremi, nefrit, sistit, idrar yolları hastalıklarında kullanılabilir,
  • Mide bulantısını azaltır,
  • Sırt ve baş ağrısı çeken insanlar kullanmalıdır,
  • Terletip nezleyi keser, göğsü yumuşatır,
  • Yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar,
  • Mikrop kırıcı etkileri vardır,
  • Kurt düşürmeye yardımcı olur.
  • Karaciğerin, dalağın ve kalbin tıkalı damarlarını açar,
  • Kaynatılıp lapa haline getirilirse romatizma, soğuk veya siyatikten meydana gelen ağrı bölgelerine dıştan sıcak şekilde bağlanırsa şifa verici özelliği vardır.

Fazla miktarda tüketilmesi halinde mide bulantısına sebep olan andız otu şifalı bitkiler arasında önemli yere sahip olduğu unutulmamalıdır.

Dikkatinizi çekebilir

At kestanesi (hind kestanesi)

At kestanesi (hind kestanesi) özellikleri* Asıl vatanı hindistan’dır.* Meyvesi, tohumu ve kabukları kullanılır.* 15-30 metre ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.