Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Alzheimer’i önleyen besinler

Alzheimer’i önleyen besinler

Alzheimer hastalığının oluşumunu engel olan yiyecekler

Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer, bilişsel yeteneklerde ciddi aksamalara neden oluyor ve ne yazık ki henüz bu hastalığın bir tedavisi yok. Bu nedenle erken teşhisin ve hastalığı engellemek adına yapılacak şeylerin büyük önem taşıdığını belirten Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, önemli bilgiler verdi.

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel 65 yaş ve üstündeki her 15 kişiden birinde görülen Alzheimer’ın nedenlerinin arasında yaşlılık, kalıtsal özellikler ve travmalar bulunduğunı belirtirken hangi besinleri tüketmemiz gerektiği konusunu ele alıyor; “Henüz net tedavisi bulunamayan bu hastalığın oluşumunu engelleyecek, beyin işlevlerini güçlendirecek ve bellekyı kuvvetlendirecek çeşitli besinlerin olduğu biliniyor. Sağlıklı ve dengeli beslenerek Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçilebiliyor. Yapılan çoğu araştırma sık tükettiğimiz bazı besinlerin Alzheimer’ı önleyebileceğini gösteriyor.

İŞTE ALZHEİMER’I ÖNLEYEN BESİNLER!

Beyin hücrelerinin bir kısmının ölmesiyle ortaya çıkan Alzheimer hastalığı bilhassa bellekda ilerleyici kayıplara neden olmaktadır. Hafızaya iyi gelen yiyecekler arasında gösterilen besinlerin çoğu omega 3 yağ asitlerini, C vitaminini, B karmaşık vitaminlerini, flavonoid ve antioksidan maddelerini içermektedir. Özellikle bu besin maddelerini içeren somon, sardalya, uskumru, ton balığı, ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, yaban mersini, karadut, çilek, turunçgiller ve köri baharatı Alzheimer’ı önleyici besinlerdir.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini bünyesindeki flavonoidler vasıtası ile beynin bellekdan sorumlu bölgesi “hipokampus” üzerinde etkilidir. Zengin C vitamini ve antioksidan içeriği vasıtası ile ise yaşla beraber zayıflayan bellek için kullanmak mümkün.

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ

Somon, sardalya, uskumru, ringa ve ton balığında yüksek oranda bulunan Omega-3 yağ asitleri; beyin ve sinir sisteminin derli toplu çalışmasında büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda ceviz, badem, keten tohumu, zeytinyağı, marul, lahana ve brokoli gibi bazı yeşil yapraklı sebzelerde Omega-3 kaynakları arasında bulunmaktadır.

AVOKADO

Yüksek miktarda antioksidan olan E vitamini içeriği vasıtası ile nöron ve sinir hücrelerini koruyarak Alzheimer’a yakalanma riskini düşürmektedir.

TURUNÇGİLLER

C vitamininden zengin ve önemli antioksidan özelliğe sahip olan limon, portakal, çilek, mango gibi turunçgiller beyinde zararlı içeriklerin birikimini önleyerek kusursuz temizleyici ve koruyucu görev görürler.

KÖRİ

Fazlaca zerdeçal içeren bu baharat, zerdeçalın bünyesinde bulunan kurkumin vasıtası ile yüksek miktarda antikoksidan kaynağıdır. Bu özelliği vasıtası ile beyinsel riskleri azaltabilir. Alzheimer hastalığını engellemek isteyenler yemeklerinde bilhassa sarı köri baharatını tercih edebilirler.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay, içindeki flavonoidler vasıtası ile bellekyı geliştirmektedir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, Alzheimer hastalarının beyinlerinde plak oluşturan proteinlerin üretiminin azaltılmasına yardım eder ve bellekyı zayıflatan nöron kaybını baskılar.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.