Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Akciğerlerdeki o hastalığın habercisi

Akciğerlerdeki o hastalığın habercisi

Akciğer kanseri; akciğerde yapısı bozulmuş, anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucunda ortaya çıkar. Bu tüm kanser türleri için geçerli olan temel oluşum şeklidir. Çoğu zaman bir akciğerde tek odaktan gelişmeye başlar. Ancak aynı anda birden fazla odaktan gelişim de ortaya çıkabilir. Kanser hücreleri akciğerlere, komşu dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

SİGARAYA DUR DEMENİN VAKTİ GELDİ…

Akciğer kanserlerinin % 80-90’ında neden sigaradır. İçilen sigara miktarı ne kadar çok ve süre ne kadar uzunsa, akciğer kanseri gelişme riski de o kadar yüksektir. Günde bir paket, yirmi yıl sigara içen bir kişinin riski, içmeyen bir kişiye göre yirmi kat, günde 40 sigara içenlerde ise 24 kat daha fazladır. Sigara içimi terk edildiğinde akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalmakta, beş yılın sonunda sigara içenlerin risk oranının yarısına inmektedir. Pipo, sigar, puro içen kişilerde de, içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma riski daha fazladır. Kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda yani pasif içicilerde de akciğer kanseri riski artmaktadır.

ASBESTE DİKKAT!
Fren tamiri, izolasyon, gemi inşaatı gibi asbest maruziyeti olan bazı iş ortamlarında çalışanlarda akciğer kanseri riski artmaktadır.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE SAVAŞ BAŞLASIN
Sigara kullanımının etkisine göre daha az olmakla birlikte, hava kirliliği akciğer kanseri riskini arttırmaktadır.

DİZEL EGZOZ GAZI
Son çalışmalar dizel egzoz gazının akciğer kanseri gelişim riskinde belirgin artışa yol açtığını ortaya koymaktadır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın belirtileri; genellikle ve maalesef erken dönemde ortaya çıkmaz. Bu nedenle, birçok durumda kontrol için veya başka bir nedenle (mesela işe giriş sırasında yapılan sağlık kontrollerinde) çekilen akciğer filmleri ile tanı konulur. Akciğer kanserinin belirtileri; akciğer kanserinin kendisine, yayılımına veya kanser hücreleri tarafından salgılanan hormon benzeri bazı maddelere bağlı olabilir.

Düzelmeyen, uzun süreli öksürüğünüz mü var?
Balgamla karışık ya da tek başına öksürükle ağızdan kan mı geldi?
Açıklanamayan halsizlikle mi mücadele ediyorsunuz?
Nefes darlığı yaşıyor musunuz?
Boyunda veya yüzde şişme fark ettiniz mi?
Tekrarlayan bronşit, zatürre atakları mevcut mu?
İştah veya kilo kaybı mı yaşıyorsunuz?
Ses kısıklığı var mı?
Göğüs, sırt veya omuzda ısrarlı ağrı mı hissediyorsunuz?

Belirtiler değerlendirilerek iyi bir muayene ve ardından bir dizi inceleme yapılır. Bu incelemeler; tümörün varlığı, yerleşim yeri, komşu organlarla ilişkisi, yaygınlığı, tipi, operasyona uygunluğunu değerlendirmek için yapılır.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.