Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Bitkiler / Süpürgeotu, Besinginster, Cytisus scoparius

Süpürgeotu, Besinginster, Cytisus scoparius

SÜPÜRGE OTU

Funda | 0,5-5m | 5-7 Aylar | Ça,Ho,Na | Otu | Zehirli

Süpürgeotu, Besinginster, Cytisus scoparius L.
Süpürge Katırtırnağı Syn: Sarothamnus scoparius L
Katırtırnağı Saprtium scoparium

Familyası: Baklagillerden, Schmettelingblütengewaeche, Fabiaceae (Leguminosae)

Drugları: Süpürgeotu: Cytisi scoparii herba
Süpürge otu çiçeği: Cytisi scoparii flos
Süpürgeotunun yaprak, çiçek ve taze sürgünleri çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır ve nadiren sade çiçeklerinin kullanıldığı da olur. 

Giriş: Süpürgeotu önce spartium scoparium, sonra sarothamnus scopa-rius ve nihayet cytisus scoparium adı verilmiştir. Saros süpürge, thamnus funda anlamına gelir. Baklagillerin alt grubu süpürgeotugillerin takri¬ben 25 alttürü mevcuttur, fakat bunlardan sadece süpürge katırtırnağı tıbbi maksatla kullanılır. 

Botanik: Genellikle 0,5-2metre boyunda bir funda nadiren 5m olabilen küçük bir ağaçtır. Genellikle yol kenarları, demiryolları kenarları, taşlı, kumlu, topraklarda ve güneşli yerlerde yetişir. Yaprakları oldukça küçük, takriben 0,5-1cm uzunluğunda bir sap üzerinde iç yaprak birlikte bulunur. Çiçekleri 2-3cm büyüklüğünde, üste geniş büyük ters yumurta şek¬linde bir taç yaprak ve altta üç adet taç yaprak bulunur. Ortada döllenme tozlukları ve göbek bulunur. Kapsülleri siyah uzun, yastı, tohum¬ları esmer veya siyah renktedir. Katırtırnağı Avrupa, kuzey Afrika, Asya’ nın ılıman bölgeleri, güney Afrika, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Tür¬kiye’nin Trakya bölgesinde yabani olarak yetişir. 

Yetiştirilmesi: Türkiye’nin hemen her bölgesinde yetiştirmek mümkün-dür, özelliklede taşlı ve kumlu topraklarda ve güneşlik yörelerde daha gür yetişir. 

Hasat zamanı: Taze sürgünleri, yaprakları ve çiçekleri Nisandan Tem-muza kadar toplanır, kurutulur ve nemden uzakta muhafaza edilir veya tazesinin tentürü yapılır. 

Birleşimi: Otunun (yaprak, çiçek ve sürgünleri) birleşimindeki mad¬de¬leri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;
a) Chinolizidinalkaloit türevleri %0,5-1,5 oranında bulunur ve en önemlisi (-)-Spartein olup takriben %75-98’ini içerir ayrıca 17-Oxospartein,11,12-Dehydrospartein (%2-29), α-Izospartein, Lupanin, α-Izolupalin, 13-Hydroxylupanin ve Anagirin içerir. (Biogen aminler) 
b) Phenylalanin türevleri (Fenilalanin); Tyramin, Dopamin, Epinin ve Methyltyramin içerir.
c) Flavonlar ve flavonglikozitler %0,2-0,6 oranında olup en önemlileri; Scoparin (Spiraeosid), Quercitringlikozitler, Kâmpferolglikozitler, Apigenin, Luteolin ve Izoflavonlardan; Sarothmnosid ve Genistein içerir.
d) Ayrıca tanenler, eter yağları ve mineraller içerir.

Tesir şekli: Damarları genişletici, kalp çalışmasını düzenleyici, idrar sök-türücü, doğum sancısını kuvvetlendiricidir. 

Araştırmalar: Süpürge otunun birleşimindeki maddelerle araştırma yapılmıştır. 
a) Spartein’in koronerleri genişletici ve düz kasları hareketlendirici özelliği olduğu S……… Tropfen (Dr.K…..) damlası ile yapılan deneylerle ispatlanmıştır. Tyramin çevre sinir sistemine etki ederek damarları büzücü ve tansiyonu yükseltici özellikleri vardır. 
b) Scoparin ise idrar söktürücü ve vücuttan suları atıcıdır. 

Kullanılması: 
a) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar sonunda süpürgeotunun aritmiye (kalp ritim anormallikleri) karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Alıç, ZYE preparatları ve de Gökçek İksir’de etkilidir.
b) Komisyon E’nin 17.01.1991 tarih ve 11 nolu monografi bildirisine göre başta kalp ve kan dolaşımındaki fonksiyonel rahatsızlıklara, ritim bozukluğuna karşı kullanılacağı beyan edilmiştir. 
c) Halk arasında romatizma, gut, böbrek taşları, böbrek ağrıları, ödem, karaciğer ve dalak rahatsızlıklarına karşı kullanılmıştır. Yüksek tasniyonu olanların kullanması sakıncalıdır çünkü tansiyonu yükseltici özelliğe sahiptir.

Açıklama: Spartein aynı kına kınanın birleşiminde chinidin gibi düz kas¬lara etki eder, fakat chinidin gibi çok zehirli olmadığından aynı maksatla rahatlıkla kullanılabilir. Spartein bağırsaklar ve rahimdeki düz kaslara etki eder, bu nedenle de hamile kadınların bazılarında doğum esnasında yetersiz veya hiç sancı olmaması nedeni ile sezaryen gerekir. İşte bu gibi hallerde sancı çıkarıcı veya sancıyı kuvvetlendirici olarak kullanılır. (Klein firması)

Çay: Süpürgeotunun bir kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500ml kaynar su ilave edilir ve soğuduktan sonra süsülerek çayı içilir. Günde içilecek oran üç bardaktan fazla olmamalıdır ve sabah, öğle ve akşam birer bardak içilmelidir.

Çay harmanları:

Gökçek Kalp ritim çayı;
>20 gr Süpürge otu
>30 gr Aslankuyruğu otu
>30 gr Oğulotu yaprağı
>10 gr Kedi otu kökü
>10 gr Civanperçemi otu

Gökçek Alçak Tansiyon çayı (tonik, kan dolaşımını artırıcı ve kalbi güçlendirici) 
>40 gr Alıç yaprak ve çiçeği
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Süpürge otu
>10 gr Eğri kökü
>10 gr Turunç kabuğu

Gökçek Kalp zafiyeti çayı (kalp yıpranması ve yüksek tansiyona)
>30 gr Alıç yaprak + çiçeği
>20 gr Biberiye yaprağı
>20 gr Süpürge otu
>20 gr Çentiyan kökü
>10 gr Turunç kabuğu

Gökçek Hafif kalp ritim çay (ritm bozuklukları) 
>20 gr Süpürge otu
>20 gr Oğulotu
>20 gr Kedi otu kökü
>30 gr Aslan otu
>10 gr Lavanta çiçeği

Gökçek Hafif kalp ritim bozuklukları çayı;
>20 gr Süpürge otu
>30 gr Alıç yaprak + çiçeği
>10 gr Mübarek otu
>20 gr Aslan otu
>10 gr Oğulotu
>10 gr Lavanta çiçeği

Gökçek Hafif kalp ritim bozuklukları çayı;
>20 gr Süpürge otu
>30 gr Alıç yaprak ve çiçeği
>20 gr Aslan otu
>20 gr Oğulotu yaprağı
>10 gr Mübarek otu

Günther Lindemann kalp ritim çayı;
>25 gr Süpürge otu
>15 gr Civanperçemi otu
>10 gr Kedi otu kökü

Homeopati’de: Süpürge otunun taze sürgünleri, yaprakları ve çiçekle-rinden 50gr kahverengimsi bir şişeye konur ve üzerine %70’lik 500ml etanol ilave edilir. Şişe güneş ışınlarından uzakta 4-6hafta muhafaza edi-lir. İki günde bir çalkalanır ve bu süre sonunda süzülerek Homeopati’de <<Spartium scoparium>> adı ile anılan tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-4defa 10-15damla 4-6hafta süreyle alınır. 

Yan tesirleri: Tarife uygun alınmazsa ve fazla dozajda alınırsa zehirler. Zehirlenme belirtileri aynı Nikotinde olduğu gibidir. Kan dolaşımı zafiyeti, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma ve ishal gibi belirtileri ola-bilir. 

B) Adi Süpürgeotu Gemeiner Ginster Spartium junceum
Türk Süpürgeotu
Genellikle Türkiye ve diğer Akdeniz ülkelerinin sahil kenarlarında yetişir. Boyu 3 metreyi bulabilen, bu dikensizdir. Yaprakları 1,5- uzunluğunda, 15-25çiçek bir arada ve sarı renkli ve meyveleri fasulye kapçığı gibi ve de her kapsülde 10-20 tohum bulunur. Çok zehirli olması neniyle bu tür kullanılmaz.

Dikkatinizi çekebilir

Kokina çiçeği nedir? – Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeği anlamı

Yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokina çiçeğinin ne olduğunu herkes merak etmeye başladı. Yılbaşında evlere süs ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.