Gökçek ŞifaSize Telefonunuz Kadar YakınızÜcretsiz Google Play'de
İNDİRX
Ev / Sağlık Haberleri / Saç Kıran Nedir?

Saç Kıran Nedir?

Saç Kıran

Saç Kıran Nedir?

Saç kıran bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında nedeni belli olmayan bir sebepten dolayı bağışıklık kendi hücrelerin yabancı algıladığından dolayı kendi hücreleriyle savaşır. Bu durumun sonucunda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denilen hücreler sitokin adlı kimyasalları salgılamaya başlar. Bu durumda da saçlarda dökülmeler olur.

Bu hastalık saçlı olan deride, kirpikler, sakal bölgesinde, kaşlarda, vücudun diğer kıllı bölgelerinde görülebilir.

Saç Kıranın Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığın nedenleri belli değildir. Fakat rahatsızlığın oluşmasında sinirsel ve stresin etkenleri büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte genetik faktörlerde etkilidir.

Ailesinde saç kıran olan kişiler bu hastalık için risk grubunda yer almaktadır. Hastalarda troid sorunlarına ve kansızlık sorunlarına sıklıkla rastlanılmaktadır. Bu durumlar hastalığa sebep olmamakla birlikte şiddetlenmesine katkı göstermektedir. Bu hastalık genelde altı ay ile bir yıl içerisinde iyileşme belirtileri gösterir.

Bu hastalık ile birlikte tırnaklarda da sorunlar görülmektedir. Tırnaklarda kalınlaşma ve çizgiler oluşması gibi durumlar görülebilmektedir.

Saç Kıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalar bu hastalıkla bir kez karşılaşmış olsalar da bazı hastalar yıllar boyunca bunun etkisinden kurtulamazlar. Sürekli olarak saçlar dökülür ve yeniden çıkar. Kişiden kişiye göre hastalığın tekrar etmesi değişkenlik gösterir. Kimi hastalarda yeni çıkan saçlar beyaz olarak çıkar. Sonrasında kendi rengine döner. Bu hastalığın seyri herkeste farklıdır.

Hastalığın tedavisine başlamadan önce kişide bulunan troid hastalığı ve doğumsa anomaliler ile ilgili etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar yalnızca saçların tekrar çıkmasını sağladığından dolayı hastalığın tekrarını veya tedavisine katkı sağlamamaktadır.

Saç dökülmesi dışında ağrı veya başka belirtilere sebep olmayan bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir. Kişide psikolojik bozukluklara sebep olabilmektedir. Görünüşünüzü şapka ve peruk gibi yardımcı ürünler ile düzeltebilirsiniz. Bu durumun herkesin başına gelebileceğini sakın unutmayın.

Hastalığın tedavi edilmesi için saçsız olan bölgelere steroid kremler uygulanabilmektedir. Tedavi esnasında steroid tablet kullanımı da saçların büyümesini sağlarken tedavi sonlandırıldığı zaman yeniden tekrarlama özelliği göstermektedir. Saçların olmadığı bölgelere ultraviyole ışık tedavisi uygulanması da saçların tekrar çıkmasını sağlayabilmektedir.

Dikkatinizi çekebilir

“VİRÜSÜN PANZEHİRLERİ”

Bitki özlerinden elde edilerek uygulanan fitoterapi tedavisinin, virüse karşı etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, “Fitoterapi son ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.